Svijet

Zaplijenjena skoro tona kokaina balkanskog kartela

Zaplijenjena skoro tona kokaina balkanskog kartela
Foto: Screenshot/X | Zaplijenjena skoro tona kokaina "Balkanskog kartela"

Španska nacionalna policija je u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Algeciras zaplijenila skoro tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenima iz Južne Amerike, a droga je pripadala balkanskom kartelu, saopštila je policija na svojoj internet stranici.

"Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou", navedeno je u saopštenju.

Policija navodi da ovom kartelu latinoameričke grupe šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke.

Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa "značajnom količinom kokaina" u Algeciras, jednu od najvećih luka u Španskoj, u pokrajini Andaluziji.

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje balkanskog kartela, imali su i informaciju da ta grupa sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije traži i način prerade tog kokaina.

Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji radi pauzu u Kolumbiji, namjerava prevesti kokain do luke u Španiji.

Agenti su identifikovali broj broda, a kada je uplovio u Algeciras, istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge.

Na osnovu novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Algeciras pa su pronašli u njemu dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u saopštenju.

"Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su putovati hiljadama kilometara kako bi održali sastanak", dodala je španska policija.

"Istraga se nastavlja kako bismo identifikovali sve članove mreže te ih uhapsili", dodaje se u saopštenju.

Zasad je nepoznato je li iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom.

Portparolka policije nije se javljala na telefon u nedjelju ujutro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije