Svijet

Zarif: Brisel ne čini dovoljno

Zarif: Brisel ne čini dovoljno
Foto: N.N. | Zarif: Brisel ne čini dovoljno

TEHERAN - Evropska unija /EU/ ne čini dovoljno kako bi Iran i dalje imao koristi od međunarodnog nuklearnog sporazuma nakon povlačenja Amerike, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Mohamad DŽavad Zarif.

"Povlačenjem Amerike iz sporazuma, očekivanja iranske javnosti od EU su povećanja kako bi se održala korist od sporazuma i u trenutnom kontekstu evropska politička podrška dogovoru nije dovoljna", rekao je Zarif u obraćanju evropskom komesaru za energetiku Migelu Arijas Kaneteu.

Od 8. maja kada je američki predsjednik Donald Tramp objavio da se SAD povlače iz sporazuma, lideri EU su obećali da će pokušati da održe iransku trgovinu naftom i investicije, ali su priznali da to neće biti lako.

"Moramo da očuvamo sporazum tako da ne moramo pregovarati o novom. Naša poruka je veoma jasna. Ovo je nuklearni sporazum koji funkcioniše", nagalasio je Kanete nakon dvodnevnih sastanaka sa iranskim zvaničnicima u Teheranu.

Prema sporazumu, Teheran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program, a zauzvrat će biti ukinuta većina zapadnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije