Svijet

Zašto Islamska država nije preuzela odgovornost za napad u Njujorku?

Zašto Islamska država nije preuzela odgovornost za napad u Njujorku?
Foto: Tanjug/AP | Zašto Islamska država nije preuzela odgovornost za napad u Njujorku?

Islamska država nije preuzela odgovornost za teroristički napad na Menhetnu zato što je napadač preživio i bio uhapšen, piše britanski “Independent”.

Kako navode, nešto slično dogodilo se i tokom 2016. godine kada je Ahmad Kan Rahimi postavio bombe u Nju Džersiju.

Islamska država takođe nije preuzela odgovornost za napad, iako je policija u dnevniku napadača pronašla veze s tom terorističkom grupom. Takođe, ID nije preuzela odgovornost za napad u Stokholmu ove godine, iako je počinilac bio povezan sa teroristiima, kao ni za napad u Edmontonu prije nešto više od mjesec dana.

Ono što je zajedničko svim tim slučajevima jeste da su sva tri počinitelja kasnije uhapšeni.

Istražilac Instituta za strateški dijalog Amarat Amarasingam navodi da grupa time poručuje svojim sljedbenicima da neće otkriti njihov identitet ako padnu u ruke vlastima.

Prema drugoj teoriji, kaže direktor Centra za analizu terorizma u Parizu Čarls Brisar, Islamska država podstiče sljedbenike na smrt prilikom napada kako bi postali “mučenici”, pa ne preuzimaju odgovornost za napad u kojem napadač preživi jer tada "misija nije ispunjena".

Osmoro ljudi je ubijeno, a 11 je ranjeno, među njima je i dvoje djece, kada je muškarac identifikovan kao Sajfulo Saipov, porijeklom iz Uzbekistana, kamionom uletio među pješake na Menhetnu.

Saipova je poslije napada jedan policajac ranio, trenutno se nalazi u bolnici, u kritičnom je stanju, a ljekari navode da će preživjeti.

Njujorški zvaničnici nisu objavili nikakave detalje o motivima napada, ali se napad tretira kao teroristički. Kako navode, riječ je o “usamljenom vuku“ koji je živio u Nju Džersiju, a koji je u SAD došao 2010. godine i živio je od tada u Ohaju, na Floridi i u Nju Džersiju. Saipov je radio kao vozač Ubera.

Napad se dogodio samo nekoliko ulica dalje od napada 11. septembra 2001. godine.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije