Svijet

Pratite nas na Google news

Zašto Turskoj treba 10 mjeseci da instalira S-400?

Zašto Turskoj treba 10 mjeseci da instalira S-400?
Foto: Ilustracija | Zašto Turskoj treba 10 mjeseci da instalira S-400?
N.N.

ANKARA - "Zašto Turskoj treba 10 mjeseci da instalira ruski protivraketni sistem S-400 koji je dobila?", pita izraelski list "Jerusalim post".

Kako navodi "Al Džazira", prenoseći izraelski list, nije riječ samo o vojnim razlozima, koliko o tome da je to sredstvo pritiska kako bi se sprovodila politike ove zemlje, koja kombinuje vojnu i političku ulogu.

U tekstu se navode i riječi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana iz njegovog govora na trećoj godišnjici pokušaja državnog udara iz 2016. godine. Tu se ističe da su stigli avioni sa dijelovima sistema S-400 koji će biti osposobljeni do početka aprila 2020. godine.

List navodi da već postoje dvije platforme, dizalice i druga vozila među pošiljkama u avionima koji su prenijeli te dijelove, ističući da sistem sadrži i radare i bojeve glave. Takođe, potrebno je proći i obuku za njihovu upotrebu, a tursko osoblje je već trebalo stići u Rusiju u maju kako bi se upoznali s načinom upotrebe ovog sistema.

Navodi se i da instaliranje sistema S-400 ne traje toliko dugo samo zato što se radi o složenom sistemu protivvazdušne odbrane. Turska nije dobila ovaj sistem jer se boji napada iz vazduha. Turska je članica NATO saveza koja blisko sarađuje i s Rusijom. Prema tome, sve sile koje imaju snažnu avijaciju i krstareće rakete, za koje se može pretpostaviti da bi mogle ugroziti Tursku zapravo su i njeni saveznici. Takođe, Ankara ovaj sistem očito ne kupuje da zaštiti sjever Sirije od sirijskog režima.

List dodaje da je realnost dosta složenija, objašnjavajući da se dugačak proces kupovine ovog sistema od 2017. koristi kao instrument pritiska na Sjedinjene Američke Države, budući da je Turska svjesna da zvanični Vašington želi da je sankcioniše zbog nabavke ruskog sistema.

I pored toga, navodi izraelski list, Turska ne želi američke sankcije i ne želi da bude isključena iz programa F-35, pogotovo što je zvanični Vašington počeo da smanjuje ulogu Turske u tom programu kroz smanjivanje broja turskog osoblja koje je trebalo da bude u SAD na obuci.

To je ono što Sjedinjene Američke Države nazivaju "uklanjanjem Turske iz programa", piše list, pa naglašava da deset mjeseci pruža priliku ovoj zemlji za novi pregovarački period kako bi se to izbjeglo.

Prvi pregovarački period je trajao od 2017. do jula 2019. godine, kada je isporučen prvi dio sistema. Sada dolazi faza uoči raspoređivanja sistema, a nakon toga i faza prije njegovog pokretanja.

Turska bi, prema pisanju lista, mogla uspješno da uspori dolazak igre s visokim ulozima na rub ponora sve do sljedećih američkih izbora, nakon čega se zvanična Ankara nada da će zadobiti veći uticaj.

(Al Džazira)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije