Svijet

Zašto se u Indiji godišnje ubije hiljade domaćica

Zašto se u Indiji godišnje ubije hiljade domaćica
Foto: Ilustracija | Zašto se u Indiji godišnje ubije hiljade domaćica

NJU DELHI - Prema nedavno objavljenim podacima Vladinog Nacionalnog biroa za kriminalističku evidenciju (NCRB), 22.372 domaćice u Indiji oduzele su sebi život samo prošle godine - to je u prosjeku 61 samoubistvo svakog dana ili jedno na svakih 25 minuta. Zašto hiljade domaćica u ovoj zemlji svake godine izvrše samoubistvo?

Domaćice čine 14,6 odsto od ukupno 153.052 registrovana samoubistva u Indiji 2020. godine i više od 50 odsto ukupnog broja žena koje se ubiju. Prošla godina nije bila izuzetak. Od 1997. godine, otkada NCRB bilježi podatke o samoubistvima na osnovu zanimanja, više od 20.000 domaćica se ubije svake godine. Samo 2009. taj broj je porastao na 25.092.

U izvještajima se takva ubistva uglavnom povezuju s porodičnim ili bračnim problemima. Stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da je glavni razlog rašireno nasilje u porodici  30 odsto svih žena je reklo u nedavnoj Vladinoj anketi da su se suočile sa supružničkim nasiljem. Prema riječima psihijatra Sumitra Patare, mnoga samoubistva su impulsivna.

"Čovjek dođe kući, prebije svoju ženu i ona se ubije", objašnjava psihijatar.

Nezavisno istraživanje pokazalo je da je jedna trećina žena u Indiji koje su izvršile samoubistvo imala istoriju porodičnog nasilja, prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije