Svijet

Zatvoren granični prelaz između Iraka i Irana

Zatvoren granični prelaz između Iraka i Irana
Foto: Tanjug/AP | Zatvoren granični prelaz između Iraka i Irana

TEHERAN, BAGDAD - Granični prelaz između Iraka i Irana, preko kojeg ovog mjeseca treba da pređu stotine hiljada šiitskih vjernika na godišnjem hodočašću, zatvoren je zbog nereda u Iraku, javila je danas iranska državna televizija.

Visoki iranski zvaničnik rekao je da je prelaz Košravi zatvoren, ali da će pred hodočašće biti otvoren drugi prelaz u južnom iračkom gradu Kerbali.

Očekuje se da će tri miliona iranskih hodočasnika posjetiti Kerbalu u religioznom obredu arbain, kojim se obilježava kraj 40-dnevne žalosti za unukom proroka Mohameda, prenosi Reuters. U protestima u toku noći u dva grada na jugu Iraka ubijeno je 11 osoba, uključujući jednog policajca, a demonstracije i sukobi s policijom se nastavljaju i u glavnom gradu Bagdadu, uprkos tome što je uveden policijski čas.

Od utorka kada su u Iraku počeli antivladini protesti, u sukobima bezbjednosnih snaga i demonstranata poginulo je najmanje 19 ljudi.

Irak: Iranski ambasador pozvan u MIP

Iranski ambasador u Bagdadu pozvan je danas u iračko ministarstvo spoljnih poslova zbog njegove prijetnje da će se Teheran oduprijeti američkom napadu svuda u svijetu, uključujući i iz Iraka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, irački zvaničnik Abdul Karim Hašem rekao je iranskom izaslaniku Iražu Masžediju da su američke trupe u Iraku, a da Irak neće dozvoliti da postane mjesto međunarodnih konflikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije