Svijet

Zatvorene škole u Parizu zbog visokog nivoa olova

Zatvorene škole u Parizu zbog visokog nivoa olova
Foto: N.N. | Zatvorene škole u Parizu zbog visokog nivoa olova
N.N.

PARIZ - Gradske vlasti Pariza zatvorile su danas dvije škole zbog bojazni od visokog nivoa olova koji je detektovan poslije požara u katedrali Notr dam u aprilu.

Grupe za zaštitu okoline upozorile su ubrzo poslije katastrofe da je izgorjelo 300 tona olova u krovu objekta i da postoji zdravstveni rizik po stanovnike okolnih područja, a da su naročito ugrožena djeca.

Vlasti su prošle sedmice naglasile da nema opasnosti po javnost od kontaminacije olovom, nakon što su mediji izvijestili da je prikriven stepen zagađenja u lokalnim školama, prenio je AFP.

Francuski istražni veb sajt "Medijapart" prenio je da je visok nivo olova detektovan u školama i vrtićima u okolini Notr dama.

Gradska uprava zatvorila je dvije ustanove za djecu "iz predostrožnosti" nakon što je testovima izmjeren visok nivo olova na igralištu, rekao je portparol gradskih vlasti.

Prošle sedmice izdata je naredba da se tokom ljetnjeg raspusta obavi "duboko čišćenje" škola nedaleko od Notr dama, uključujući zidove, namještaj i igrališta.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije