Svijet

Pratite nas na Google news

Završen protest u Njemačkoj

Završen protest u Njemačkoj
Foto: Ilustracija | Završen protest u Njemačkoj
Tanjug

Više stotina aktivista protiv klimatskih promena okončali su danas protest u jednom od najvećih rudnika lignita u Njemačkoj, nakon što im je policija više puta naložila da se povuku zbog opasnosti po život.

"Ovog vikenda napisali smo klimatsku istoriju. Naš pokret nikad nije bio toliko raznolik i toliko odlučan", navela je grupa aktivista Ende Gelende u saopštenju kojim se objavljuje kraj protesta.

Policajci su prethodno izvukli nekoliko demonstranata koji su ušli u rudnik Garcvajler na zapadu Njemačke, javio je AP.

Druga grupa demonstranata bila je blokirala prugu kojom se transportuje ugalj, dan nakon što je više hiljada demonstranata mirno protestovalo kod rudnika.

Demonstranti i policija optužuju se međusobno za nasilno ponašanje u rudniku i izazivanje povreda. U ćuškanju sa aktivistiima, povrijeđeno je osam policajaca.

Ovi protesti usledili su nekoliko dana nakon što evropski lideri nisu uspeli da se dogovore o planu da Unija do 2050. godine privređuje bez emisije ugljen dioksida.

Rudnik je postao fokus ekoloških protesta poslednjih godina, jer je njegov operater, komunalno preduzeće RVE, zaprijetilo da će posjeći obližnju šumu.

Njemačka vlada odobrila je ekspertski prijedlog za prestanak upotrebe uglja za električnu energiju do 2038. godine, ali aktivisti kažu da to nije dovoljno brzo.

Naučnici kažu da je okončanje upotrebe fosilnih goriva do sredine 21. veka neophodno ako zemlje žele da postignu ambiciozni cilj Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, a to je sprečavanje da se globalna temperatura popne za više od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena, prenosi agencija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije