Svijet

Završen protest u Njemačkoj

Završen protest u Njemačkoj
Foto: Ilustracija | Završen protest u Njemačkoj

Više stotina aktivista protiv klimatskih promena okončali su danas protest u jednom od najvećih rudnika lignita u Njemačkoj, nakon što im je policija više puta naložila da se povuku zbog opasnosti po život.

"Ovog vikenda napisali smo klimatsku istoriju. Naš pokret nikad nije bio toliko raznolik i toliko odlučan", navela je grupa aktivista Ende Gelende u saopštenju kojim se objavljuje kraj protesta.

Policajci su prethodno izvukli nekoliko demonstranata koji su ušli u rudnik Garcvajler na zapadu Njemačke, javio je AP.

Druga grupa demonstranata bila je blokirala prugu kojom se transportuje ugalj, dan nakon što je više hiljada demonstranata mirno protestovalo kod rudnika.

Demonstranti i policija optužuju se međusobno za nasilno ponašanje u rudniku i izazivanje povreda. U ćuškanju sa aktivistiima, povrijeđeno je osam policajaca.

Ovi protesti usledili su nekoliko dana nakon što evropski lideri nisu uspeli da se dogovore o planu da Unija do 2050. godine privređuje bez emisije ugljen dioksida.

Rudnik je postao fokus ekoloških protesta poslednjih godina, jer je njegov operater, komunalno preduzeće RVE, zaprijetilo da će posjeći obližnju šumu.

Njemačka vlada odobrila je ekspertski prijedlog za prestanak upotrebe uglja za električnu energiju do 2038. godine, ali aktivisti kažu da to nije dovoljno brzo.

Naučnici kažu da je okončanje upotrebe fosilnih goriva do sredine 21. veka neophodno ako zemlje žele da postignu ambiciozni cilj Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, a to je sprečavanje da se globalna temperatura popne za više od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena, prenosi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije