Svijet

Pratite nas na Google news

Završeno glasanje za britanskog premijera

Završeno glasanje za britanskog premijera
Foto: Tanjug/AP | Završeno glasanje za britanskog premijera
Tanjug

LONDON - Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke završili su glasanje za novog lidera stranke, koji će ujedno naslijediti Terezu Mej na mjestu premijera, a rezultat će biti objavljen u utorak.

Konzervativci su se izjašnjavali između bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta.

Prema svim anketama, Džonson, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora, snažan je favorit, prenosi AP.

Nekoliko članova vlade Tereze Mej izjavilo je da će podnijeti ostavku prije nego što ih Džonson otpusti zbog protivljenja njegovoj namjeri da Britaniju izvede iz Evropske unije bez sporazuma.

Ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Alen Dankan podnio je u ponedjeljak ostavku, saopštio je "Forin ofis".

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je Džonsona, favorita za mjesto budućeg premijera, da nije podržao britanskog ambasadora u Vašingtonu nakon što je procurila informacija o njegovim ocjenama o administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa, prenio je Rojters.

Britanski ministar finansija Filip Hamond i njegov kolega ministar pravosuđa Dejvid Gok izjavili su da će podnijeti ostavku u srijedu ako Džonson preuzme kabinet.

"Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podnijeti ostavku prije nego što do toga dođe. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem", kazao je Hamond u emisiji "Bi-Bi-Sija".

Gak je poručio da neće moći da nastavi rad u vladi pod Džonsonom ukoliko on bude tražio Brexit bez sporazuma s EU, ocijenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

Najčitanije