Svijet

Zbog javnog pogubljenja Samre Kešinović uplašeni tinejdžeri ostaju u Islamskoj državi

Zbog javnog pogubljenja Samre Kešinović uplašeni tinejdžeri ostaju u Islamskoj državi
Zbog javnog pogubljenja Samre Kešinović uplašeni tinejdžeri ostaju u Islamskoj državi
Dragana Raduški

LONDON- Samra Kešinović (17) je javno pogubljena tako što je pretučena u centru Rake, kao opomena ostalima, prenose britanski mediji, u tekstu o britanskim tinjedžerkama koje su željele pobjeći iz utočišta Islamske države, ali su se bojale Samrine sudbine.

Kako prenosi Daily Mail, Kadiza Sultana, jedna od tri tinejdžerke koje su iz Londona otišle put Sirije, poginula je u vazdušnom napadu na Raku, i ona je ujedno prva Britanka koja je poginula u tzv. “kalifatu”.

Advokat porodice Sultana kaže da je ona planirala bijeg iz Rake, ali se uplašila sudbine koju je doživjela Samra Kešinović, porijeklom iz BiH, koja je imala austrijsko državljanstvo.

Kadiza je imala svega 16 godina kada je februara, 2015. godine sa prijateljicama Šamimom Begum (15) i Amirom Abase otišla put Sirije.

Tamo je upoznala i druge džihadističke “nevjeste”, među kojima i djevojke porijeklom iz BiH, koje je zadesila strašna sudbina.

Kadiza se ubrzo razočarala u sve ideale koje je imala o Islamskoj državi i planirala je bijeg. Međutim, kada je vidjela kako je završila Samra Kešinović, odustala je od bijega. Smrt ju je zadesila tokom vazdušnog napada na Raku, koja se još uvijek vodi kao utočište i sjedište Islamske države. Kadizina sestra Halima je potvrdila vijest o njenoj pogibiji;

'Šta da vam kažem, na neki način očekivali ovo, jer nije imala gdje pobjeći. Nadam se da je sada na nekom boljem mjestu', kaže Halima, dodajući da je u posljednjem telefonskom razgovoru rekla da je preplašena i da ima loš predosjećaj da će se nešto strašno desiti. Na pitanje da li može da pobjegne, Kadiza joj je tada odgovorila;'Sve granice su zatvorene, kako da uopŠte izađem odavde. Nema šanse da krenem preko kurdske teritorije, nema šanse za to”, rekla je Kadiza.

Podsjećanja radi, Samra Kešinoviš je zajedno sa prijateljicom Sabinom Selimović)15) , obje bh. porijekla,  pobjegla od kuće 2014.   i o njima se od tada ništa pouzdano nije znalo. Njihovi roditelji su izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, ali su, u meĐuvremenu, dobili austrijsko državljnastvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije