Svijet

Zehofer i Merkelova se dogovorili oko migranata, kraj krize u Njemačkoj

Zehofer i Merkelova se dogovorili oko migranata, kraj krize u Njemačkoj
Foto: Tanjug | Zehofer i Merkelova se dogovorili oko migranata, kraj krize u Njemačkoj

BERLIN - Stranke demohrišćanske Unije CDU/CSU postigle su u ponedjeljak naveče kompromis oko izbjegličke politike, čime je okončana višenedjeljna kriza koja je prijetila raspadom stranačke unije, a time i njemačke Vlade.

"Drago mi je da smo postigli održivi kompromis oko izbjegličkog pitanja i ovaj kompromis mi dopušta da ostanem na poziciji ministra unutarnjih poslova", rekao je nakon višesatnog sastanka predsjedništva Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) predsjednik CSU-a Horst Zehofer.

Sporazum predviđa stvaranje tzv. tranzitnih centara u blizini njemačko-austrijske granice, gdje bi bili smješteni migranti i tražioci azila koji su već registrovani u nekoj od zemalja Evropske unije. Iz tih centara bi izbjeglice bile vraćene u zemlje u kojima su po prvi put registrovane.

To je bio i glavni zahtjev ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, koji je prošle noći nakon višesatnog sastanka predsjedništva CSU-a prijetio ostavkom na sve položaje.

Kancelarka Angela Merkel odbijala je jednostrane poteze Njemačke zahtijevajući prvo dogovor s evropskim partnerima, zbog čega se rasplamsala kriza unutar Unije CDU/CSU, koja je prijetila raspadom Unije, a time i savezne Vlade.

Merkelova smatra da je postignuti kompromis "u duhu dogovora s evropskim partnerima".

Ona je protekle nedjelje na samitu EU postigla dogovor s većinom zemalja članica, ali do sinoćnjeg kompromisa Zehofer je taj dogovor ocjenjivao kao nedostatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije