Svijet

"Zelenašima" u Italiji cvjeta posao

"Zelenašima" u Italiji cvjeta posao
Foto: Pixabay | "Zelenašima" u Italiji cvjeta posao

RIM - Policija je u italijanskom gradu Katanija na Siciliji uhapsila zelenaša Ðuzepea Luiđija, koji je od svojih žrtava naplaćivao 120 odsto interesa za pozajmicu, piše dnevni list "Il fato Kotidijano".

On je jednom vlasniku kafane, koji je zbog pandemije kovida-19 imao novčane probleme, pozajmio 3.500 evra, a žrtva je morala da mu vrati 7.700 evra.

Zelenašenje je povećano za 9,6 odsto u ovoj godini, upozorilo je italijansko ministarstvo unutrasnjih poslova u svom godišnjem izveštaju.

Da zelenašima u vrijeme krize posao cvjeta potvrđuje i njihova ponuda na privatne mejl adrese - svakodnevno u desetinama mejl poruka nude "lake i brze pozajmice i svjež novac".

U teškoj situaciji je, prema prilogu televizije RAI, oko šest miliona italijanskih porodica koje se zbog besparice obraćaju zelenašima i tako, da bi rešili jedan problem, postaju dužnici, koji su često godinama prisiljeni da vraćaju dug na dug.

Još u maju list "Avenire" upozoravao je na slučajeve nekih porodica iz južne regije Kampanja koje su pozajmile novac od zelenaša, a kada nisu mogle vratiti dug bile su prisiljene da svoju decu, nekad i maloljetnike, šalju da rade besplatno za račun zelenaša i njihovih ortaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije