Svijet

"Zeleni most" preuzeo odgovornost za bombaški napad u Ibu

"Zeleni most" preuzeo odgovornost za bombaški napad u Ibu
"Zeleni most" preuzeo odgovornost za bombaški napad u Ibu

ADEN - Novo odjeljenje Islamske države koje sebe naziva "Zeleni most" preuzelo je danas odgovornost za bombaški napad u Jemenu, u kojem je ubijeno pet hutskih pobunjenika, u centralnoj provinciji Ib.

Al Kaida je tradicionalno dominantna džihadistička grupa i Jemenu, gdje kolacija, koju predvodi Saudijska Arabija, više od mjesec dana bombarduje Hute i njihove saveznike, prenosi AFP.

IS je 20. marta izvela više samoubilačkih bobaških napada na Hute u šiitskim džamijama u Sani, kada je ubijeno 142 osobe i ranjeno više od 350.

Obe ekstremističke grupe - Al Kaida i IS - smatraju šiite za jeretike.

Napad u Jarimu je prvi koji je IS preuzela na sebe u provinciji Ib, gdje su lokalni stanovnici takođe izvijestili o skorašnjem bombardovanju

saudijske koalicije.

Borbeni avioni te koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija pogodili su jutros rano Hute u selima, sjeverno od Adena, a ciljevi napada bili su tenkovi hutskog pokreta, rekli su stanovnici Rojtersu.

Koalicija je u utorak njavila kraj mjesečne kamapanje bombardovanja Jemena, ali je portparol rekao da bi ona mogla biti nastavljena, ukoliko to bude neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije