Svijet

Zelenski apelovao na lidere EU da hitno obezbijede opremu za PVO

Zelenski apelovao na lidere EU da hitno obezbijede opremu za PVO
Foto: Tanjug/AP | Zelenski apelovao na lidere EU da hitno obezbijede opremu za PVO

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog savjeta, koji je počeo večeras u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno obezbijede Ukrajini opremu za protivvazdušnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.

“Ukrajina je jutros izvela još jedan teroristički napad Rusije. Pogodili su grad Černigov. Krstarećim raketama na civilne objekte. Oštećene su mnoge kuće i bolnice, hotel je potpuno uništen. Ljudi su bili ispod ruševina. Ukupno je povrijeđeno više od 60 ljudi, uključujući i djecu, a poginulo je 17 ljudi”, rekao je Zelenski u obraćanju putem video konferencije liderima EU, prenosi Ukrinform.

On je dodao da se takvi događaji u Ukrajini dešavaju svakodnevno.

“Ovo odražava naše trenutne ključne potrebe - potrebu za protivvazdušnom odbranom”, naglasio je predsjednik Ukrajine, prenosi Tanjug.

U Briselu je večeras počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog savjeta, tokom kojeg bi lideri EU trebalo da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, kao i odnosima sa Turskom, situaciji u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, nakon najnovije eskalacije sukoba tokom vikenda, kada je Iran napao Izrael raketama i dronovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije