Svijet

Zelenski brani odluku o ispunjenju bizarnog zahtjeva otmičara

Zelenski brani odluku o ispunjenju bizarnog zahtjeva otmičara
Foto: Tanjug/AP | Zelenski brani odluku o ispunjenju bizarnog zahtjeva otmičara

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski stao je danas u odbranu svoje odluke da ispuni bizaran zahtjev otmičara i objavi preporuku da svi treba da pogledaju određeni dokumentarni film čime je okončana dvanaestočasovna opsada autobusa i oslobođeni taoci u gradu Lucku.

Opsada je okončana nakon što se Zelenski saglasio da će objaviti snimak u kojem preporučuje film "Zemljani" iz 2005. godine u kojem se osuđuje ljudsko maltretiranje životinja.

Zelenski je istakao da se u telefonskom razgovoru sa otmičarem, identifikovanim kao Maksim Krivoš (44) dogovorio da će biti oslobođena tri taoca, a potom da će objaviti snimak.

Krivoš se potom saglasio da će osloboditi sve taoce pola sata kasnije.

"Dobili smo rezultat, taoci su živi. Ne borimo se za popularnost u anketama već za život", naglasio je Zelenski, odgovarajući na kritike što je popustio pred zahtjevom otmičara.

Bezbjednosna služba SBU saopštila je da su svi putnici oslobođeni nepovrijeđeni. Otmičar je nešto ranije pucao iz vatrenog oružja i bacao je petarde.

Ukrajinski ministar unutrašnjih posloiva Arsen Avakov rekao je da je napadač koji je bio naoružan pištoljem, puškom i bombom izašao iz autobusa nakon pregovora.

SBU je incident klasifikovala kao "teroristički čin" i "otmicu" i Krivoš se suočava sa kaznom od 15 godina zatvora.

Zelenski je po okončanju krize obrisao snimak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije