Svijet

Zelenski na evropskoj turneji, traži dodatno naoružanje Ukrajine

Zelenski na evropskoj turneji, traži dodatno naoružanje Ukrajine
Foto: Tanjug/AP | Zelenski na evropskoj turneji, traži dodatno naoružanje Ukrajine

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nalazi se na evropskoj turneji, tokom koje od evropskih saveznika traži dodatnu vojnu pomoć i isporuke savremenog naoružanja i municije.

Zelenski je juče boravio u Londonu, gde se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom, kao i sa kraljem Čarlsom Trećim. Obratio se i britanskom parlamentu, zahvalivši na dosadašnjoj pomoći.

Jedna od glavnih tema razgovora Zelenskog i Sunaka je bilo obezbjeđivanje naprednih, borbenih aviona Kijevu. Tim povodom iz Londona je poručeno da je prvi korak koji bi mogao da vodi ka obezbeđivanju aviona - obuka ukrajinskih pilota za upravljanje NATO avionima na proljeće.

Zelenski je sa Sunakom obišao i ukrajinske vojnike, koji se nalaze na obuci za upravljanje tenkovima "čelendžer 2".

U sklopu evropske turneje, Zelenski je otišao i u Pariz, na večeru "iza zatvorenih vrata" sa predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

I Makron i Šolc su poručili da se nastavlja podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije, a njemački kancelar je naglasio i da je Ukrajini mjesto u evropskoj porodici. 

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik danas otputovati u Brisel na Samit lidera zemalja članica EU, od kojih će zatražiti više oružja za borbu protiv Rusije i ubrzano napredovanje Kijeva u procesu pridruživanja EU, potvrdio je jedan visoki ukrajinski zvaničnik, prenosi Rojters.

U međuvremenu, njemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da bi zapadni partneri prvu turu borbenih tenkova "leopard 2" mogli da isporuče Ukrajini u prva tri ili četiri mjeseca ove godine.

I premijer Portugalije Antonio Košta izjavio je da je počela popravka nekoliko portugalskih tenkova "Leopard 2", te da će tri takva tenka sljedećeg mjeseca biti poslata u Kijev.

Povodom najnovijih aktivnosti Kijeva na obezbjeđivanju dodatnog naoružanja sa Zapada, Moskva upozorava da će sve oružje koje bude isporučeno Ukrajini biti i uništeno.

Ruska ambasada u Londonu upozorila je britanske vlasti da ne šalju borbene avione u Ukrajinu, ističući da bi takav potez imao "vojne i političke posledice po evropski kontinent i ceo svet", prenosi Tas.

Jučerašnji dan obilježile su nove tenzije na relaciji Moskva-Vašington, nakon što je nagrađivani američki novinar objavio tvrdnje da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Sjeverni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, po nalogu predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Moskva je pozvala SAD da se izjasne o svojoj ulozi u ovoj eksploziji, dok Vašington demantuje ove navode, ističući da je reč o potpunoj laži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije