Svijet

Zelenski potpisao Zakon o mobilizaciji: Zaharova poručila kakve će biti posljedice

Zelenski potpisao Zakon o mobilizaciji: Zaharova poručila kakve će biti posljedice
Foto: Tanjug/AP | Zelenski potpisao Zakon o mobilizaciji: Zaharova poručila kakve će biti posljedice

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je prijedlog zakona o smanjenju starosne granice za mobilizaciju sa 27 na 25 godina.

Zelenski je potpisao prijedlog zakona o izmjenama i dopunama određenih zakonskih akata u vezi sa služenjem vojnog roka, mobilizacijom i vojnom registracijom, koji je nedavno usvojio ukrajinski parlament.

Nacrt zakona mora biti objavljen u zvaničnoj skupštinskoj publikaciji Glas Ukrajine, a zakon će stupiti na snagu mjesec dana od objavljivanja.

Zakonom je predviđeno da mobilizaciji podliježu građani muškog pola starosti od 25 do 60 godina. Građani koji stalno žive u inostranstvu moraju se prijaviti za vojnu službu u Ukrajini. Kako će tačno to raditi, odrediće Kabinet ministara, prenoasi RTS.

Umjesto vojne obaveze, uvodi se osnovni vojni rok za građane od 18 do 25 godina.

Dok se ne opozove mobilizacija, muškarci starosti od 18 do 60 godina moraju uvijek da nose sa sobom vojnu legitimaciju kako bi je pokazali na zahtjev policije, regrutnih oficira ili graničara.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da će taj zakon "dokrajčiti Ukrajince".

"Zakon koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kojim se pooštrava mobilizacija u zemlji, dokrajčiće građane njegove države. To će dokrajčiti Ukrajince", izjavila je ona za Izvestiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije