Svijet

Zelenski pozvao kineskog predsjednika da posjeti Kijev

Zelenski pozvao kineskog predsjednika da posjeti Kijev
Foto: Twitter / Printscreen | Zelenski pozvao kineskog predsjednika da posjeti Kijev

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u utorak da bi Rusija mogla početi graditi međunarodnu podršku za dogovor koji bi od Ukrajine mogao učiniti neprihvatljive kompromise, osim ako njegova nacija ne dobije dugotrajnu bitku u ključnom istočnom gradu Bahmutu. Takođe je pozvao čelnika Kine, Si Đinpinga, koji je dugo bio na strani Rusije, u posjetu.

Kad bi Bakhmut pao u ruke ruskih snaga, njihov bi predsjednik Vladimir Putin "prodao ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu", rekao je Zelenski u ekskluzivnom intervjuu za "Associated Press".

"Ako osjeti malo krvi - nanjuši da smo slabi - guraće, gurati, gurati", rekao je Zelenski na engleskom, koji je koristio u gotovo cijelom intervjuu.

Čelnik je razgovarao s "AP-om" u vozu koji ga prevozi preko Ukrajine, do gradova u blizini nekih od najžešćih borbi i drugih gdje su snage njegove zemlje. "AP" je prva novinska kuća koja je intenzivno putovala sa Zelenskim od početka sukoba prije nešto više od godinu dana.

Ukrajinske snage zadržale su svoj glavni grad Kijev.

Međunarodna zajednica uveliko se okupila oko Ukrajine nakon početka ruske specijalne vojne akcije 24. februara 2022. Posljednjih mjeseci, parada svjetskih čelnika posjetila je Zelenskog u Ukrajini, a većina je putovala vozovima sličnim onima koje predsjednik koristi za kruženje zemljom.

U svom intervjuu za "AP", Zelenski je uputio poziv u Ukrajinu jednom značajnom i strateški važnom čelniku koji nije putovao - kineskom predsjedniku Si Đinpingu.

"Spremni smo ga vidjeti ovdje. Želim razgovarati s njim. Imao sam kontakt s njim prije punog rata. Ali tokom cijele ove godine, više od jedne godine, nisam imao kontakt”, rekao je Zelenski o Siju, prenosi "Global News".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije