Svijet

Žestoke reakcije poslije prve debate Trampa i Bajdena

Žestoke reakcije poslije prve debate Trampa i Bajdena
Foto: Tanjug/AP | Žestoke reakcije poslije prve debate Trampa i Bajdena

VAŠINGTON - Reakcije na prvu predsjedničku debatu u SAD, na kojoj su svoje stavove suočili republikanski predsjednik Donald Tramp i kandidat demokrata Džo Bajden, podijeljene su po partijskim linijama - republikanci su hvalili nastup Trampa, a demokrate Bajdena.

Međutim, mnogi gledaoci su oštro kritikovali "glasnu i haotičnu" debatu, uključujuci Keren Atija, urednicu stranice u "Washington postu" na kojoj se objavljuju lični stavovi, koja je raspravu dvojice kandidata za predsjednika SAD nazvala "nacionalnom sramotom".

Predsedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) Rona Mekdenijel napisala je na Twitteru da je Tramp za 20 minuta napravio "siguran, zapovjednički i uverljiv slučaj za svoj reizbor i primorao Džoa Bajdena da podrži radikalne politike koje bi povećale porez, uništile radna mjesta i učinile naše zajednice manje bezbjednim".

Tim Martou, direktor za komunikacije kampanje predsjednika Trampa za reizbor, ocijenio je za Glas Amerike da je predsjednikov nastup bio "fantastičan".

"Ono što su gledaoci vidjeli je predsjednik Tramp koji zapovijeda svakim trenutkom debate, a mislim da je ono što su vidjeli bio slabašni Džo Bajden", rekao je Martou.

S druge strane, demokrate ocijenjuju da je debata bila uspješna za Bajdena, a da je Tramp, svojim nastupom, dao dovoljno razloga da ne dobije novi mandat.

"Donald Tramp je iznevjerio ovu zemlju svojim lažima, zadrtošću i bezobzirnim vođstvom", naveo je na Twitteru američki senator Kori Buker iz Nju Džerzija, koji se početkom godine takmičio protiv Bajdena za demokratsku predsjednicku nominaciju.

Buker je kritkovao Trampa zbog toga što je odbio da osudi bijele supremacioniste.

Trampov nastup kritikovao je i istoričar Majkl Bešlos, dok je bivši republikanski senator Džef Flejk ocenio da su SAD "bolja zemlja od onoga što je prikazano" u utorak uveče.

Politikolog sa Univerziteta u Virdžiniji Lari Sabato na Twitteru je poručio da treba otkazati preostale predsjedničke debate.

Prvu debatu, tokom koje je Bajden Trampa nazvao "klovnom", "rasistom" i "Putinovim pionom", dok je Tramp Bajdenu uputio seriju uvredljivih komentara na račun njegove porodice, obilježila su i česta prekidanja i snažne međusobne optužbe, dok su kandidati debatovali o pandemiji korona virusa, ekonomiji i Vrhovnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije