Svijet

Žestoki protesti u Izraelu, na ulicama stotine hiljada ljudi, oglasio se predsjednik

Žestoki protesti u Izraelu, na ulicama stotine hiljada ljudi, oglasio se predsjednik
Foto: Tanjug/AP | Žestoki protesti u Izraelu, na ulicama 700.000 ljudi, oglasio se predsjednik

TEL AVIV - Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je noćas na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da smijeni ministra odbrane Joava Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.

Učesnici protesta blokirali su glavni autoput u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred autoputa, prenosi AP.

Policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu, naveo je Tajms of Izrael.

Kako je preneo Rojters, demonstranti su ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu probili bezbjednosni kordon.

Učesnici protesta u Jerusalimu šetali su od rezidencije Netanijahua do Kneseta i kabineta premijera.

Izraelski Kanal 12 prenosi, pozivajući se na nepotvrđene podatke, da je u protestima širom zemlje učestvovalo između 600.000 i 700.000 Izraelaca.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promjenama u pravosuđu, ocjenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim mjerama predstavlja opasnost za zemlju.

Predsjednik Izraela Isak Hercog pozvao je danas vladajuću koaliciju da smjesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji, prenio je "Džeruzalem post".

"Sinoć smo videli neke veoma teške scene. Obraćam se premijeru, vladi i vladajućoj koaliciji: emocije su teške i bolne, narod je vrlo anksiozan. Bezbjednost, ekonomija, društvo - sve je ugroženo. Oči naroda Izraela su uprte u vas. Zarad jedinstva naroda, zarad odgovornosti, pozivam vas da obustavite donošenje zakona, smesta", naveo je Hercog.   

"Obraćam se svim partijskim liderima u Knesetu, u vladajućoj koalciji, opoziciji, da stave građane na prvo mjesto i ponašaju se odgovorno i hrabro, bez daljeg odlaganja", kazao je predsjednik Izraela.

Premijer Benjamin Netanijahu će se kasnije u toku dana obratiti javnosti.

"Tajms of Izrael" je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanijahu otpustio ministra odbrane Joava Galanta u nedjelju uveče.

Galant je smijenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Kalevi će okupiti najuže rukovodsvo generalštaba, sačinjeno od generala i komandanata, ali i civilih predstavnika, prenio je izraelski radio "Kan", prenosi Tanjug.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu, jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unaprijedio demokratiju.

U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije