Atletika

Amel Tuka u Južnoafričkoj Republici brusi formu za Pariz

Amel Tuka u Južnoafričkoj Republici brusi formu za Pariz
Foto: N.N. | Amel Tuka u Južnoafričkoj Republici brusi formu za Pariz

Formu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu najbolji atletičar Bosne i Hercegovine, Amel Tuka, brusi u Južnoafričkoj Republici.

Pripreme obavlja u specijalizovanom sportskom centru na višoj nadmorskoj visini koji pruža sve potrebne uslove za postizanje vrhunske forme.

„Ovdje sam zajedno sa svojim trenerima. Naporno radimo. Osjećam se odlično, i nadam se, ako Bog da, da ćemo ispuniti sve naše ciljeve, a to je postizanje top forme za Olimpijadu koja će se u avgustu ove godine održati u Francuskoj. Povrede koje sam imao prošle sezone u potpunosti su sanirane, i sada treniram punom snagom. Svakodnevno dobijam puno poruka iz Bosne i Hercegovine, hvala za podršku koju mi pružate, i vidimo se uskoro“, kazao Amel.

Prije same Olimpijade, Tuka će nastupiti na nekoliko atletskih mitinga, kako bi izvršio završne provjere spremnosti pred najveće ovogodišnje takmičenje​, i kako bi istrčao potrebnu normu za Olimpijadu, jer je zbog lakše povrede stopala prošle godine bio spriječen u tome.

Amel Tuka sa rezultatom 1:42.51 na 800 metara postignutim 2015., bio je najbrži čovjek na svijetu te godine. Amel Tuka je treći najbrži bijelac na svijetu svih vremena i vlasnik bronzane i srebrene medalje na svjetskim prvenstvima

Između ostalog osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu 2013., Tuka je donio Bosni i Hercegovini prvu medalju i u ovom rangu takmičenja. U svojoj riznici ima i dvije pobjede na prestižnim Dijamantskim ligama, te ostvareno šesto mjesto na Olimpijadi 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije