Atletika

Berlinski maraton: Kipčoge i Asefa za istoriju

Berlinski maraton: Kipčoge i Asefa za istoriju
Foto: Tanjug/A. Gora/AP | Berlinski maraton: Kipčoge i Asefa za istoriju

Kenijski atletičar Eliud Kipčoge postao je prvi čovjek koji je pet puta pobijedio na maratonu u Berlinu, pošto je danas trku dugu 42 kilometra i 195 metara istrčao za dva sata, dva minuta i 42 sekunde.

Kipčoge (38) je iza sebe ostavio Kenijca Vinsenta Kipkemoija (2:03:13) i Tadesea Takelea iz Etiopije (2:03:24). Kipčoge je na vječnoj listi maratona u Berlinu petom pobedom iza sebe ostavio Hajlea Gebrselasija iz Etiopije koji ima četiri trijumfa.

U ženskoj konkurenciji slavila je Etiopljanka Tajgist Asefa koja je pritom postavila novi svjetski rekord u maratonu, pošto je trasu od 42 kilometra i 195 metara na trci u Berlinu pretrčala za dva sata, 11 minuta i 53 sekunde.

Asefa (26) je za više od dva minuta srušila prethodni rekord koji je postavila Brigid Kosgei. Kenijka je 2019. godine maraton u Čikagu istrčala za dva sata, 14 minuta i četiri sekunde, ali je njen rekord sad već bivši.

Nova svjetska rekorderka Asefa je prošle godine maraton u Berlinu istrčala za dva sata, 15 minuta i 37 sekundi i takođe je bila pobjednica trke u glavnom gradu Njemačke.(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije