Atletika

Rusi moraju platiti kaznu za doping do 1. jula

Rusi moraju platiti kaznu za doping do 1. jula
Foto: Ilustracija | Rusi moraju platiti kaznu za doping do 1. jula

Svjetska atletska federacija (World Athletics) odbila je zahtjev Ruskog atletskog saveza (RUSAF) za odgodu plaćanja novčane kazne za sistemski doping u iznosu od pet miliona dolara.

World Atletics je u martu kaznio RUSAF sa 10 miliona dolara zbog kršenja antidoping pravila, a pola toga iznosa Rusi moraju platiti do 1. jula. U suprotnom ruskim atletičarima neće biti dozvoljen nastup na takmičenjima, uključujući i Olimpijskim igrama, kao neutralnim sportistima.

Portparolka World Atletics Nikol Džeferi izjavila kako je krovno atletsko tijelo primilo zahtjev ruske atletske federacije za odgodu plaćanja, ali je zahtjev odbijen.

"Rok za isplatu je 1. jul 2020.", rekla je.

Potpredsjednik RUSAF-a Eduard Bezuglov izjavio je kako nemaju sredstva za plaćanje novčane kazne, prenosi Hina.

Prošlog sedmice je nekoliko ruskih sporista, uključujući i skakačicu u vis Mariju Lasitsken, pozvalo sportske vlasti da plate kaznu od pet miliona dolara kako bi im omogućili učestvovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Svjetska atletska federacija je Rusiju suspendovala 2015. zbog brojnih skandala s dopingom.

Posljednji izvještaj Radne skupine World Atletics u novembru prošle godine dovelo je do toga da je Vijeće suspendovalo proces vraćanja Rusije zbog optužbi protiv ruskih funkcionera da su opstruisali antidoping istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije