eSport i igrice

Banjalučki "Snajper" puca na svjetsku titulu u "LoL" u Brazilu

Banjalučki "Snajper" puca na svjetsku titulu u "LoL" u Brazilu
Foto: Glas Srpske | Banjalučki "Snajper" puca na svjetsku titulu u "LoL" u Brazilu

BANJALUKA - Banjalučanin Đorđe Blagojević, u gejmerskim krugovima poznat kao Soge, što na japanskom znači snajper, sa svega 19 godina dogurao je do samog vrha u domaćem e-sportu gdje je savladavši protivnike iz cijele BiH u popularnoj igrici “League of Legends” (LoL) osvojio titulu šampiona i kartu za svjetsko finale u Brazilu.

Koliko su video-igre popularne u Srpskoj i BiH potvrđuje činjenica da su lopte, lastiš i čuveni tetris odavno u zapećak gurnuli mobilni telefoni, tableti i računari uz koje djeca i mladi provode sate igrajući planetarno popularne video-igre. Blagojević je video-igre počeo igrati još kao petogodišnjak, kada je od rođaka na poklon dobio “super nitendo” na kojem je sa velikim uzbuđenjem prelazio sve nivoe čuvenog “Super Maria”.

Ljubav prema igricama i e-sportu, koja se rodila u ranom djetinjstvu, rasla je iz dana u dan. Ona je odredila i pravac njegovog školovanja, s obzirom na to da je završio srednju elektrotehničku školu i trenutno je student prve godine na Elektrotehničkom fakultetu.

Otac mu je kupio prvi računar kada je imao šest godina. Iako nije uvijek imao podršku i razumijevanje porodice za to što radi jer su često smatrali da je igranje igrica gubljenje vremena, Blagojević sa osmijehom dodaje da je sve njihove sumnje pobio kartom za Brazil.

Ovaj mladić postao je prvi šampion domaćeg izdanja globalnog e-sport turnira “Red Bull Player One”, kada je proteklog vikenda u banjalučkom Domu omladine na finalnom takmičenju savladao konkurente iz cijele BiH i tako obezbijedio sebi kartu za svjetsko finale koje će krajem mjeseca biti održano u Brazilu.

"Finalnom takmičenju prethodilo je osam kvalifikacionih onlajn rundi, a nakon šest časova vrhunske igre jedan na jedan, mnogo gejmerske zabave i uzbuđenja, bez i jednog poraza osvojio sam titulu šampiona", ponosno priča Blagojević za “Glas Srpske” i otkriva da je nadimak Soge dobio od ostalih gejmera jer je igrajući “Counter Strike” često koristio snajper. 

Kao šampion BiH osvojio je gejmerski monitor “AOC”, a u Brazil će se uputiti 28. novembra gdje bi trebalo da ostane sve do 2. decembra, ali precizan plan putovanja i raspored takmičenja još nema.

"Igrajući jedan na jedan, u Brazilu ću odmjeriti znanje sa tridesetak takmičara iz cijelog svijeta. Očekujem da ću se vratiti kao pobjednik", rekao je Blagojević.

Blagojević dodaje da popularnu igricu LoL, koja se na profesionalnom nivou igra u timovima pet na pet i koja je nedavno obilježila deset godina postojanja, igra već šest godina.

"Najviše volim da igram sa likom “Rise”. Riječ je o čarobnjaku koji je tražio sve znanje u svijetu i kada ga je dosegao i shvatio koliko je to opasno, bori se protiv onih koji žele da unište svijet zloupotrebom znanja. Postoje tri pravca na mapi po kojoj se igra ova video-igra. Krećući se kroz džunglu i boreći se sa čudovištima, timovi treba da sruše sve protivničke tornjeve kako bi došli do pobjede", ukratko pojašnjava koncept igre Soge i dodaje da dnevno provede oko pet sati igrajući LoL.

Ističe da nije lako uskladiti obaveze na fakultetu i vrijeme za igrice, ali da i pored toga uvijek ima vremena za druženje s prijateljima, među kojima su mnogi takođe zaljubljenici u virtuelni svijet igara. Kroz smijeh dodaje da video-igrice nisu štetne sve dok onaj koji ih igra ne zapostavlja sve druge životne obaveze i društveni život.

Ovaj Banjalučanin kaže da je osim ljubavi i mnogo sati provedenih u igri važno imati i računar koji podržava sve te programe, ali koji ne mora nužno biti veoma skup.

"Već za 600 maraka može da se napravi računar koji pokreće sve te veće naslove u e-sport sceni. Moj računar vrijedi oko 800 maraka i kupljen je prije pet godina", dodao je Blagojević.

Tim

Đorđe Blagojević ima svoj tim sa kojim osvaja titule na nivou BiH. Ranije su nastupali pod nazivom “Banjaluka 5”, a sada pod nazivom “SWORDFISH” koji su izabrali prema nazivu Gejm kluba u kojem se svakodnevno okupljaju i igraju video-igre, a trenutno se pripremaju za Ligu BiH.

"Želja mi je da zaigram LoL u svjetskom timu na profesionalnom nivou", rekao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije