eSport i igrice

"Far Cry 3": Preporod na ostrvu Ruk

"Far Cry 3": Preporod na ostrvu Ruk
Foto: Twitter / Printscreen | "Far Cry 3": Preporod na ostrvu Ruk

​Jesmo li vam ikada rekli definiciju ludila? Ako nismo, Vaas iz "Far Cry 3" definitivno je to učinio prije tačno 11 godina. Najuspješnija igra "Far Cry" serijala izašla je u poznim godinama sedme generacije konzola i postavila obrazac po kojemu je "Ubisoft" nakon toga štancao skoro sve svoje singl-plejer igre.

Već je i drugi dio "Far Cryja" bio smješten u otvoreni svijet, ali tek je trojka iskoristila sve prednosti takozvanog sendboks dizajna, dajući nam hrpu aktivnosti koje su, za razliku od trčanja po lijek za malariju iz "Far Cryja 2", zapravo bile zabavne. Lov nam je u "Far Cryju 3" probudio predatorske instinkte, a osvajanje neprijateljskih izvidnica i baza donosilo nam je korisne stvari u borbi protiv pirata s tropskog raja, ostrva Ruk.

Za uspjeh igre svakako su bili zaslužni i njeni likovi. Paletu je predvodio legendarni Vas Montenegro u izvedbi glumca Majkla Manda, ali jednako su pamtljivi bili i njegova sestra Sitra, ludi doktor s gljivama, pa čak i glavni lik Džejson Brodi koji se od početnog mlitavca do kraja igre promijenio u pravog manijaka. Ipak, Vas je u konačnici bio taj koji je postao zaštitno lice igre iako nije bio ni glavni negativac u njoj.

Jedan od razloga zašto je Vas ostao tako upečatljiv može se pronaći i u činjenici da je to bio prvi lik kojega smo vidjeli prilikom premijernog predstavljanja igre na E3 sajmu. To predstavljanje bilo je jedno od najboljih koje je "Ubisoft" imao. Na kraju je ispalo da je predstavljanje bilo ljepše nego sama igra u konačnoj verziji pa je "Far Cry 3" postao jedan od ranih primjera "Ubisoftove" prakse degradiranja grafičkog kvaliteta igara naspram njihovog inicijalnog demonstriranja.

Usprkos tome, "Far Cry 3" je imao izuzetno uspješne prodajne rezultate po izlasku, a već nakon dvije godine prodaje zaigralo ga je više od deset miliona igrača. Ne čudi stoga što je četvrti dio uslijedio dvije godine kasnije, a 2016. smo dobili i spin-of naslov "Far Cry Primal". "Far Cry 5" iz 2018. je ponovio formulu trojke proširivši ju kooperativnim multiplejerom. Iste godine dobili smo i "Far Cry 3 Classic" - minimalno reizdanje igre za PlayStation 4 i Xbox One platforme.

Osim ovih verzija, "Far Cry 3" je zaživio i u VR izdanju, ali ga se moglo zaigrati samo na određenim lokacijama, u režiji "Ubisofta", prenosi "HCL".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije