eSport i igrice

Formiran Esports savez BiH

Formiran Esports savez BiH
Foto: Ilustracija | Formiran Esports savez BiH

Igranje video igara u Bosni i Hercegovini ove sedmice je dobilo novu dimenziju nakon što su se pod Esports savez Bosne i Hercegovine ujedinila tri najveća "gaming" centra s adresama u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu.

Inicijator ideje formiranja Esports saveza Bosne i Hercegovine je novoimenovani predsjednik Ante Šaravanja, čovjek s bogatim iskustvom u politici i telekomunikacijama koji je prepoznao mogućnosti koje donosi ta branša. Njegove ideje odmah je prihvatio potpredsjednik saveza i direktor sarajevske Connect Arene Adis Alikadić, a ubrzo se incijativa prošilila i na Banjaluku.

Esports je na dobrom putu da se nađe kao jedna od disciplina na olimpijskim igrama 2024. godine. Šaravanja i Alikadić su uvjereni da BiH ima dovoljno vremena da se do tada pripremi, odabere najbolje igrače i na to takmičenje pošalje reprezentaciju koja bi se mogla ravnopravno boriti za medalju s protivnicima iz drugih zemalja svijeta.

Da bi se to ostvarilo, navodi Šaravanja, potrebno je legalizovati esports u BiH, što je učinjeno ove sedmice u Ministarstvu pravde BiH, a zatim ujediniti centre i igrače pod okrilje Saveza koji bi na taj način imao uvid u mogućnosti kojima BiH raspolaže, te odabrati najbolje igrače koji bi branili boje BiH na najvećim međunarodnim takmičenjima.

"Na takvim manifestacijama mogu nastupiti samo igrači koji su pod okriljem nacionalnih saveza. Na određenom broju turnira ekipe ili pojedinci se mogu prijaviti individualno, međutim dosta toga se mijenja u pravcu koji podrazumijeva da savezi vode glavnu riječ. Mi želimo da naši centri i igrači shvate kakve pogodnosti će imati kada dođu pod okrilje saveza. Ovim putem ih pozivamo da nam se jave i pridruže kako bismo zajedno radili na razvoju i ekspanziji esportsa u BiH", rekao je Šaravanja u razgovoru za Fenu. 

Ljubitelji video igara u Sarajevu prošle godine dobili su prvi objekat za profesionalni esports. Riječ je o Connect areni, prvom objektu ovog tipa u Sarajevu koji je "gamerima" omogućio najbolje uslove za nastup u kompetitivnoj sceni. Direktor Arene Adis Alikadić navodi da je cilj Arene, ali i Esports saveza BiH ujedinjenje i pomoć domaćim igračima u logističkom i finansijskom smislu.

"Naši igrači često nemaju finansijske mogućnosti kao igrači u susjednim zemljama. Mi želimo to promijeniti koliko god je u našoj moći. Vjerujem da ćemo zajedno uspjeti. Očekujem da ćemo do kraja godine imati afirnisanu gaming scenu i da ćemo preuzeti organizaciju prvenstava u BiH od susjednih zemalja. Ubrzo namjeravamo izaći i na međunarodnu scenu, tačnije učlanit ćemo se u Svjetsku esports federaciju s adresom u Južnoj Koreji", objašnjava Alikadić.

Alikadić dodaje da je naredni korak za razvoj esports u BiH formiranje što većeg klubova, koji bi se potom ujedinili u lige i druge vidove takmičenja na nivou BiH. Njegova Connect Arena je već u postupku preuzimanja jednog esports tima, koji ima odlične igrače ali nema logistiku da uspješnije nastupi na međunarodnim takmičenjima.

"Proces formiranja timova, organizovanja liga i njihovo stupanje pod okrilje saveza dovest će nas i do formiranja reprezentacija BiH u različitim video igrama. U BiH postoji veliki broj igrača i ekipa koji se bave esportsom, ali oni nisu uvezani, nemaju finansije i logostiku da učine nešto više i mi to želimo promijeniti", zaključio je potpredsjednik Esports saveza BiH.

Savez će se prezentovati javnosti na sajmu u Mostaru koji će biti održan krajem marta ove godine. Tog dana je u planu i organizovanje prve skupštine Saveza, ali i prezentacija esportsa kao sportske discipline koja je kao takva prihvaćena u većini zemalja svijeta. Čelnici Saveza će tog dana pozvati vlasnike igraonica da ih posjete, postanu članovi Saveza i sami vide o čemu je riječ i kakve mogućnosti će dobiti pod okriljem Saveza. 

Esportsom se trenutno u svijetu bavi oko 400 miliona igrača. Broj profesionalaca je impozantan, transferi već odavno dosežu višemilionske cifre, kao i nagrade za osvajanje velikih turnira koje uživo ili putem različitih platformi kao što su Twitch ili Youtube prate milioni ljudi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije