eSport i igrice

Pratite nas na Google news

Oboren rekord u prelasku igrice "Super Mario"

Oboren rekord u prelasku igrice "Super Mario"
Foto: Screenshot | Oboren rekord u prelasku igrice "Super Mario"
N.N.

Speedrunner pod nadimkom Kosmic treći je put srušio vlastiti svjetski rekord u brzom prelasku jedne od najpopularnijih igara svih vremena - Super Mario Bros. na NES-u.

Ovaj put trebalo mu je malo više od 19 minuta, a svoj rekord ke popravio za 100 milisekundi.

Završio bi Kosmic vjerovatno i ispod te magične granice od 19 minuta da ga na posljednjoj dionici nije udario Bowser. Bez obzira na to što je postavio novi svjetski rekord, nije bio zadovoljan zbog te greške. To je treći put ove godine da Kosmic postavlja svjetski rekord u Super Mario Bros, u kategoriji Warpless, u kojoj igrači moraju da pređu cijelu igru.

Da je rekord srušen vjerovatno se ne bi znalo bez posebnog softvera koji automatski mjeri vrijeme, otkad igrač krene pa sve dok ne završi igru.

Speedrun je zanimljivo takmičenje u što bržem prelasku videoigara. Postoji velika zajednica gejmera okupljena oko speedruna, a dva puta godišnje organizuju i sedmodnevne maratone u humanitarne svrhe, uglavnom za Ljekare bez granica i fondaciju za prevenciju raka. Na posljednjem takvom, SGDQ 2019., prikupljeno je tri miliona dolara, čime je postavljen i novi rekord.

Speedruneri se može svaka igra, nezavisno od platforme, iako su najpopularniji platformeri kultni naslovi poput Super Mario Bros. i novih hit igara. Za svaku igru postoji i više kategorija kojima se regulišu način prelaska igre, pravila o zloupotrebljavanju bugova i glitcheva te procenat završetka igre (Any%, 100%). Sve rekorde možete provjeriti na stranici speedrun.com.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije