eSport i igrice

Policijski čas za igranje onlajn igara u Kini

Policijski čas za igranje onlajn igara u Kini
Foto: Ilustracija | Policijski čas za igranje onlajn igara u Kini
Srna

Kineske vlasti uvode uvodi policijski sat za igranje onlajn igara u pokušaju da smanje zavisnost mlađe populacije od video-zabave.

Kineska administracija za štampane medije i publikacije objavila je šest novih smjernica, koje naziva "obavještenje o sprečavanju maloljetničke zavisnosti od onlajn igara".

Nova pravila zahtijevaju od Kineza, a da se registruju u onlajn bazu kineskih igrača, koristeći svoja prava imena uz faksimil lične karte.

Ubuduće, mlađi od 18 godina neće smjeti da igraju video-igrice između 10 naveče i 8 ujutru, a dnevno će smjeti da se bave video-igricama samo 90 minuta.

Policijski sat će biti blaži za praznike i vikende, kada će mlađi kineski igrači smjeti da igrati do 180 minuta.

Uz policijski sat, uvodi se i maksimalni iznos koji djeca do 16 godina mogu potrošiti na onlajn igre.

Mališani će smjeti da potroše 200 juana, što je oko 30 dolara, a djeca između 16 i 18 godina ćmoći će da potrošiti dvostruko - 400 juana.

Industrija onlajn igara u velikoj je ekspanziji u Kini zadnjih nekoliko godina, pa su vlasti bile primorane da uvedu mjere kako bi suzbile zavisnost od video-igrica.

Problemi koje takva zavisnost može izazvati su psihički i mentalni, a mogu da utiču i na odrastanje maloljetnika, objašnjava kineska adminstracija.

Prema istraživanju marketinške kompanije "Njuzoo", Kina je drugo najveće tržište za "onlajn" video-igre na svijetu, iza SAD, ali se očekuje da ga nadmaši već u 2020. godini.

U 2018. godini jedan Kinez je nakon 20-satnog igranja video-igre ostao paralizovan.

Dvadesetšestogodišnji muškarac iz sjeverne Kine je 2007. pronađen mrtav nakon što je sedam dana bez prekida igrao video-igre, dok je tridesetdvogodišnji Tajvanac 2015. nađen mrtav poslije trodnevne video-igre bez prestanka, navode agencije. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije