eSport i igrice

Pratite nas na Google news

Srbija i Slovenija među 12 osnivača Evropske eSports federacije

Srbija i Slovenija među 12 osnivača Evropske eSports federacije
Foto: N.N. | Srbija i Slovenija među 12 osnivača Evropske eSports federacije
Ivan Vuković

Nakon nekoliko sastanaka u Lozani, Parizu i Berlinu, predstavnici nacionalnih eSport federacija iz 12 zemalja su se dogovorili da ove godine osnuju nezavisnu eSport federaciju, koja će djelovati na evropskom tlu. Među zemljama osnivačima Evropske eSports federacije su se našle i Srbija, te Slovenija.

Članovi ove Evropske eSports federacije, pored Srbije i Slovenije, su i Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Austrija, Mađarska, Francuska, Rusija, Švedska, Turska i Ukrajina.

U ’’Berlinskoj deklaraciji’’, dokumentu koji podržavaju zemlje osnivači, navodi se da će planirana organizacija biti neporofitno orjentisana, te da će raditi nezavisno od bilo kojeg trećeg ili privatnog entiteta. Isto tako, u ovom dokumentu se navodi da će planirana organizacija upravljati svojim sopstvenim takmičenjima i strukturama, te da njeni predstavnici vide ulogu organizacije kao partnera za moderiranje, a ne kao regulatorno tijelo.

Izvor blizak Švajcarskoj eSports federaciji (SESF), koji je bio prisutan na sastanku u Berlinu prošle sedmice, rekao je da će se organizacija još jednom konsultovati sa svojim članovima prije potpisivanja ove deklaracije.

Predsjednik Njemačke eSports federacije (ESBD) Hans Jagnow, na pitanje o tome da li će Evropska esport federacija imati bilo kakvo partnerstvo sa Međunarodnom esports federacijom (IeSF), odgovorio je da u ovom trenutku nema razloga za saradnju, ali da je sve moguće u narednom periodu.

Naredni korak oko osnivanja organizacije i potpisivanja ’’Berlinske deklaracije’’ će biti sastanak zemalja osnivača, koji će se održati 28. maja u Lozani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije