eSport i igrice

Stiže najava najiščekivanije igrice u istoriji

Stiže najava najiščekivanije igrice u istoriji
Foto: Twitter / Printscreen | Stiže najava najiščekivanije igrice u istoriji

​Uskoro, a to znači u idućim danima, očekuje se najava najiščekivanije video igrice u istoriji. Naravno, to je GTA 6.

Grand Theft Auto posljednjih je decenija postao najpopularniji serijal u istoriji, a izlazak legendarne GTA V tu je činjenicu učvrstio i učvršćuje je još i danas. GTA V objavljen je u septembru 2013. godine, prije više od deset godina. S vremenom je objavljen za sve platforme, a guranje iste igre na nove i nove generacije platformi počelo je graničiti s bezobrazlukom.

Ali "Rockstar Games" nije se puno zamarao time, a i zašto bi. Igra je porušila sve moguće rekorde. 24 sata nakon objave, dakle pričamo sad o septembru 2013. godine, prodano je preko 11 miliona kopija. Tri dana nakon objave, igra je prešla zaradu od milijardu dolara.

Ni mjesec dana nakon pojavljivanja, GTA V postao je najprodavanija igra u istoriji PlayStation prodavnice. Moglo bi se napisati redova i redova o rekordima koje je GTA V oborio.

Preskočimo deset godina i pogledajmo brojke iz ove godine. U avgustu je tako objavljeno da su sve igre iz GTA serijala prodale 405 miliona kopija. Od toga je samo GTA V od 2013. godine prodan u 185 miliona jedinica. Očekuje se da će uskoro dostići i brojku od 200 miliona s obzirom na to da je igra i dalje jako prodavana.

A uskoro bi sve te brojke trebale biti nadmašene. Već godinama se šuška o izlasku GTA VI. Razni tračevi se šire među gejmerskim pukom, svako nekoliko sedmica pojavi se navodno curenje s ovim ili onim informacijama.

Stvari idu toliko daleko da ljudi iz nekog razloga sami kreiraju mape, okolinu i slično pa šire da je riječ o scenama iz novog nastavka GTA. Proizvođač igre uglavnom šuti i ne oglašava se puno. Poznato je da se na igri godinama radi, ali dokle se došlo i kad će sve bit gotovo, to je najveća nepoznanica.

A onda se prošli mjesec dogodilo nešto nepredviđeno. Novinar Džejson Šreier na Twitteru je objavio da uskoro slijedi službena najava novog nastavka igre. Priča se odmah zakotrljala, nagađanja, koja nikad nisu ni prestala, sad su opet rasla.

Na kraju je "Rockstar" morao priznati da je curenje istinito i da uskoro zaista slijedi najava nove igre. Iz firme su procurile i informacije o tome kako se traži osoba koja je novinaru dojavila informaciju i tako pokvarila iznenađenje.

"Sljedeći mjesec obilježava se 25. godišnjica Rockstar Gamesa. Zahvaljujući nevjerovatnoj podršci naših igrača širom svijeta, imali smo priliku stvarati igre prema kojima smo istinski strastveni. Bez vas ništa od ovoga ne bi bilo moguće i jako smo vam zahvalni što ste podijelili ovo putovanje s nama.

Vrlo smo uzbuđeni što vas možemo obavijestiti da ćemo početkom decembra objaviti prvi trejler za sljedeći Grand Theft Auto.

Radujemo se još mnogo godina dijeljenja ovih iskustava sa svima vama", objavili su 8. novembra iz "Rockstar Gamesa". Decembar je došao i uskoro će prvi trejler za novi GTA VI. Biće prvi put da nešto novo vidimo od dalekog septembra 2013. godine.

A kad će igra? To niko ne zna. Moguće da ne znaju ni sami proizvođači jer je to tako s današnjim igrama, kašnjenja su česta.

Dio fanova smatra da će "Rockstar" velikom objavom otkriti da igra izlazi prije nego što se iko nadao, navodi "Index". To bi imalo smisla s obzirom na to da razvoj igre traje već godinama, ako ne i cijelu deceniju. U planovima za 2025. godinu navodi se kako se od 1. 4. 2024. očekuje ogroman rast prihoda.

To je bilo dovoljno mnogima da shvate o čemu se radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije