Fudbal

"The Times": Katar kupio Svjetsko prvenstvo

"The Times": Katar kupio Svjetsko prvenstvo
Foto: N.N. | "The Times": Katar kupio Svjetsko prvenstvo

Novi veliki skandal potresa krovnu fudbalsku organizaciju FIFA-u. Ovoga puta su se našli na udaru engleskog lista "The Times", koji je objavio dokumente do kojih je došao, a za koje tvrdi da su dokaz malverzacija i korupcije.

"The Times" tvrdi da posjeduje dokaze koji pokazuju kako je Katar doslovno kupio domaćinstvo za nadolazeće Svjetsko prvenstvo 2022. godine za ukupno 880 miliona dolara (715 miliona evra).

Kako pišu, cijeli posao odrađen je preko posrednika, a tu ulogu odigrala je televizijska kuća Al Jazeera, koja je u vlasništvu bivšeg katarskog emira, šeika Hamada bin Halifa el-Tanija.

Shodno tome, on je glavni osumnjičeni u cijeloj operaciji. Al Jazeera je 21 dan prije nego što je određeno ko će biti domaćin SP-a 2022. godine kupila od FIFA-e TV prava na utakmice za 400 miliona dolara (357 miliona evra), a to ne bi bilo posebno čudno da švajcarski tužioci nisu pronašli jedan izrazito zanimljiv detalj.

Prema sporazumu koji je FIFA potpisala s Al Jazeerom, ova televizijska kuća obavezna je platiti još 100 miliona dolara (89 miliona evra) ako domaćin SP-a bude Katar. Tri sedmice kasnije tačno to se i dogodilo, što je značilo da će se isplata dogoditi.

Za sljedeći mjesec ostala je uplata koja je iznosila nešto manje od 400 miliona evra, a koja je, čudesno, ugovorena za naplatu tek za tri godine. Tako da će, kada se sve sabere, Al Jazeera FIFA-i ukupno platiti nešto manje od 900 miliona dolara (803 miliona evra) samo za TV prava utakmica Svjetskog prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije