Fudbal

Pratite nas na Google news

"Torcida" opet slavila zloglasne ustaške koljače

"Torcida" opet slavila zloglasne ustaške koljače
Foto: Torcida.hr | "Torcida" opet slavila zloglasne ustaške koljače
Srna

Navijači splitskog "Hajduka" danas su na utakmici u Zaprešiću na ogradi stadiona istakli transparent "Maksovi mesari", koji veliča zloglasnog ustaškog koljača iz Drugog svjetskog rata Vjekoslava Maksa Luburića.

Ovo je treća utakmica u nizu na kojoj navijači "Hajduka" slave ustaškog zločinca. Prije toga su to činili na utakmicama sa "Rijekom" na Rujevici i "Istrom" na Poljudu, piše zagrebački portal "Indeks".

"Maksovi mesari" bili su ustaški zločinci u Drugom svjetskom ratu kojima je komandovao Vjekoslav Maks Luburić.

On je bio komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška u kojima su počinjeni strašni zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima, ali i brojnim Hrvatima protivnicima ustaškog režima.

Prema disciplinskim pravilima, "Hajduk" bi naknadno mogao da bude kažnjen zbog govora mržnje na tribinama.

Kako saznaje Index.hr, disciplinski sudija Hrvatskog fudbalskog saveza odgodio je odluku u vezi sa isticanjem transparenta "Maksovih mesara" koji je viđen na Poljudu, "kako bi utvrdio okolnosti".

"Protiv `Hajduka` je pokrenut disciplinski postupak zbog neprimjerenog ponašanja dijela gledalaca na utakmici sa `Goricom`, te su zatražena dodatna izjašnjavanja radi utvrđivanja svih činjenica", navodi se na internet stranici Prve hrvatske fudbalske lige.

Dio navijača "Hajduka" - "Torcida" preuzeo je neoustaške simbole i veliča ustaški zločinački pokret.

Posljednjih godina na Poljudu, u domu Vladimira Beare, Mikija Rapaića i mnogih drugih fudbalera srpske nacionalnosti, može se čuti gromoglasno skandiranje "Ubij Srbina" koje traje i po 15 minuta, prenosi "Indeks".

Ovaj portal ističe i da je skandalozna činjenica da se niko iz "Hajduka" nije ogradio od "Torcidinog" veličanja ustaških zločinaca, a ćute i u Hrvatskom fudbalskom savezu, na čijem je čelu Davor Šuker.

Šuker je svojevremeno pozirao na grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a u stručni štab reprezentacije tokom mandata Ante Čačića postavio je Josipa Šimunića, koji je izbačen iz fudbala zbog skandiranja "Za dom spremni" nakon utakmice sa Islandom na Maksimiru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije