Fudbal

Pratite nas na Google news

Abramovič traži tri milijarde dolara za Čelsi

Abramovič traži tri milijarde dolara za Čelsi
Foto: N.N. | Abramovič traži tri milijarde dolara za Čelsi
Srna

Ruski biznismen Roman Abramovič želi da proda Čelsi za tri milijarde, a do sada mu je ponuđeno 2,3 milijarde dolara, što je najveća cifra ikada pomenuta za kupovinu nekog fudbalskog kluba.

Abramovič ima probleme sa britanskom vizom, ali i zbog toga što se pojavila mogućnost da mu SAD uvedu sankcije, kao i nekim drugim ruskim biznismenima.

Mediji se pozivaju na izvore "koji su jako dobro upućeni u situaciju" i navode da je Abramovič zaposlio "Rajne Grupu LLC" iz Njujorka sa kojom se savjetuje oko potpune ili djelimične prodaje kluba.

Ruski preduzetnici, pa tako i Abramovič, moraće ubuduće da dokažu zakonitost svojih prihoda kako ne bi ostali bez viza.

Abramovičeva investitorska viza istekla je u aprilu i još nije produžena.

Kremlj ga ne štiti, a Velika Britanija više ne želi "prljavi novac" iz Rusije, iako su britanske vlasti do sada okretale glavu od porijekla novca, ukoliko on podstiče britansku ekonomiju - navode mediji.

Abramovič je nakon krize u britansko-ruskim odnosima postao "simbol pranja novca", nakon što su ga smatrali simbolom promocije ruskog biznisa u inostranstvu.

Sudski spor između Abramoviča i sada pokojnog Borisa Berezovskog, tajkuna iz perioda Borisa Jeljcina, koji je Abramovič dobio, uništio mu je reputaciju pred britanskim pravosuđem.

Sada mora da dokaže legalnost svog poslovanja, a to je uzbunilo mnoge druge ruske milijardere i bogataše u Britaniji.

Politikolog stručnjak za centralnu i istočnu Evropu Ivan Preobraženski smatra da Zapadu više ne odgovara da se ruski biznismeni riječima distanciraju od Kremlja, a da mu u stvarnosti pomažu kada su u pitanju politički projekti u inostranstvu.

Mnogima od njih korijeni su i dalje u Rusiji, a Kremlj ih štiti samo ako kapital vraćaju u Rusiju - napominje on.

Listovi "Independent" i "Mirror" prenijeli su izjave izvora bliskih klubu koji odbacuju tvrdnje da se priprema prodaja Čelsija, ali u to malo ko vjeruje.

Abramovič je kupio klub u junu 2003. godine. Od tada je Čelsi osvojio pet naslova engleskog prvaka, pet naslova pobjednika FA kupa te jedan naslov pobjednika Lige šampiona i Evropske lige.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije