Fudbal

Albanci skupljaju pare za Šaćirija i Džaku, uplatio i kosovski ministar

Albanci skupljaju pare za Šaćirija i Džaku, uplatio i kosovski ministar
Foto: Tanjug | Albanci skupljaju pare za Šaćirija i Džaku, uplatio i kosovski ministar

Albanci porijeklom iz Kosova i Metohije koji žive u Njujorku pokrenuli su u ponedjeljak akciju skupljanja novca kako bi platili kaznu koju su od FIFA dobili Granit Džaka i Džerdan Šaćiri.

Fudbaleri Arsenala i Stouk Sitija su kažnjeni sa po 10.000 švajcarskih franaka zbog provokativne političke poruke u meču protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu. 

Oni su gestikulisali dvoglavog orla sa albanske zastave, što je FIFA ocijenila kao "nesportsko ponašanje". 

To je za Albance porijeklom sa Kosova i Metohije apsurdno, smatraju da je taj gest "znak mira", pa su za samo jedno veče skupili čak 8.000 dolara. 

"Donijeli su svim Švajcarcima i Albancima širom svijeta sreću i radost, molimo vas za malo podrške", navodi se na sajtu "gofundme.com" gdje je organizovano doniranje novca. 

Akcija je u roku od nekoliko sati "podijeljena" oko 3.000 puta na Twitteru i Facebooku.

"Nema novca koji može da kupi emocije koje su kod nas izazvali Džaka i Šaćiri kada su slavili golove sa dvoglavim orlom. To je dokaz da nisu zaboravili svoje korijene. Osjećaj ponosa koji su izazvali kod mene me obavezuje da doniram novac za plaćanje njihove kazne", rekao je ministar trgovine i industrije u vladi Kosova Bajram Hasani. 

Albanci koji su pokrenuli akciju planiraju da uruče novac FS Švajcarske. Ukoliko ga oni ne prihvate, doniraće ga humanitarnoj organizaciji.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije