Fudbal

Antić igračima Reala nije dao da igraju protiv nepriznate Hrvatske

Antić igračima Reala nije dao da igraju protiv nepriznate Hrvatske
Foto: N.N. | Antić igračima Reala nije dao da igraju protiv nepriznate Hrvatske

Malo poznati detalj iz karijere Radomira Antića koji nije želio da njegovi igrači budu "uvučeni" u političke priče iz devedesetih.

Čitav fudbalski svijet oprašta se od Radomira Antića.

Bio je dobar fudbaler, pamtiće se njegovi nastupi prije svega u Partizanu i "malom" Lutonu koji je učinio velikim, ali je bio još bolji trener. Jedini je u istoriji fudbala koji je vodio tri najveća španska kluba, a da mu niko na tome nije zamjerio.

Zato su se od njega uz dirljive poruke oprostili Barselona i Atletiko Madrid, kao i Real Madrid koji je bio njegov prvi klub iz "velike trojke" u Španiji.

Počeo je kao asistent u Partizanu, gdje je pomagao Nenadu Bjekoviću i poslije Fahrudinu Jusufiju, s kojim se nije najbolje slagao, pa je prvi samostalni trenerski zadatak potražio u Saragosi gdje ga je preporučio čuveni Vujadin Boškov.

Lijepo se snašao u Saragosi, koju je vodio do petog, pa do devetog mjesta, da bi ga Real Madrid pozvao u martu 1991. godine nakon što se rastao sa klupskom legendom Alferdom di Stefanom.

Razlog je bio poraz u Kupu šampiona od Spartaka iz Moskve, a uprkos dobrim rezultatima koje je bilježio (27 pobjeda, šest remija i šest poraza), otpustili su ga ni godinu dana kasnije, čak iako je držao prvu poziciju na tabeli sa sedam bodova razlike u odnosu na drugoplasiranu Barselonu.

Mladi trener, pošto je Antić u to vrijeme imao svega 43 godine, nepravedno je dobio otkaz i naslijedio ga je Leo Benhaker koji je "prokockao" prednost na tabeli i ispustio titulu, dok je u Kupu UEFA eliminisan.

Ostaće zapamćeno da je Radomir Antić u ekipu doveo Luisa Enrikea i Roberta Prosinečkog, dok je "promovisao" i Fernanda Jera koji je igrao sjajan fudbal kod njega, a postoje i priče koje nisu toliko poznate širom dijelu javnosti.

Naime, dobro je poznato šta se sve dešavalo devedesetih godina na ovim prostorima, a u čitavu priču umalo je "upleten" i Real Madrid dok je Radomir Antić bio trener.

U toku rata, oko mjesec dana poslije Bitke za Vukovar, nepriznata fudbalska reprezentacija Hrvatske dogovorila se da u španskom gradiću Elčeu - odigra utakmicu protiv selekcije fudbalera iz Prve i Druge lige Španije.

Organizator meča bio je nekadašnji hrvatski fudbaler Milivoj Bračun, koji je igrao upravo za Elče, a ideja im je bila da organizuju utakmicu pošto je dosta Hrvata igralo u Španiji.

Tada je recimo Davor Šuker igrao u Sevilji, dok je tamo bio i Mauro Ravnić, Janko Janković, Zoran Vulić, Predrag Jurić i drugi, a bili su pozvani i neki iz inostranstva, pošto su od svojih klubova dobili dozvolu da igraju za zemlju koja nije postojala.

Za selekciju Španije su igrali igrači Atletiko Madrida, Elčea, Burgosa, ali ne i Real Madrida - pošto je Radomir Antić odlučio da ne želi da budu uključeni u političku propagandu!

Svim igračima koji su bili predviđeni da igraju taj meč objasnio da je u pitanju promocija nepriznate države i pritisak na međunarodnu zajednicu (iako je imala i humanitarnu pozadinu), što su oni prihvatili, s tim da je legenda kluba Huanito "vodio" ovu selekciju Prve i Druge lige Španije.

Španija je pobijedila 2:0, a igralo se pred oko 10.000 gledalaca, dok je utakmica prenošena uživo i na španskoj televiziji.

Samo mjesec dana poslije ovog događaja dobio je otkaz u Real Madridu.

(mondo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije