Fudbal

Apsrilja otkrio kako je spasio život Čilavertu

Apsrilja otkrio kako je spasio život Čilavertu
Foto: N.N. | Apsrilja otkrio kako je spasio život Čilavertu

Tokom devedesetih godina u Južnoj Americi linija između života i smrti bila je tanka, pa se tako desilo da je kolumbijski defanzivac Andres Eskobar ubijen zbog autogola na Mundijalu u SAD 1994. godine, kojim je njegova selekcija eliminisana iz daljeg takmičenja.

Ista sudbina tri godine kasnije mogla je da zadesi i legendarnog paragvajskog golmana Hosea Luisa Čilaverta, što je u šokantnoj ispovijesti, poslije 22 godine, otkrio nekadašnji kolumbijski reprezentativac Faustino Asprilja u velikom intervjuu za "Telepacifiko", povodom njegovog 50. rođendana.

Tokom utakmice dvije selekcije 2. aprila 1997. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvestvo u Francuskoj, Asprilja i Čilavert su došli u sukob zbog kojeg su obojica zaradili crvene kartone, da bi paragvajski golman prilikom izlaska s terena prišao Asprilji u udario ga šakom po licu.

Tada je na terenu nastao opšti metež, u koji su morali da se uključe i specijalci, ali prava drama desila se nekoliko sati poslije utakmice.

"Kada se meč završio zazvonio mi je telefon. Javljam se, zovem me Hulio Fijero, jedan od najvećih narko-dilera u Kolumbiji. Rekao mi je da hitno dođem u njegov hotel", ispričao je Asprilja, dodavši da je na mjesto sastanka otišao sa saigračem Viktorom Aristizabalom.

Vođa narko-kartela nije skrivao šta namjerava da uradi.

"Treba mi samo tvoje odobrenje. Dvojica mojih ljudi će ostati ovdje u Asunsionu i ubiće onog debelog Čilaverta", bila je poruka od Fijera.

Asprilja je bio u šoku. Iako zamjeranje takvim ljudima u to opasno vrijeme nije bilo najpametnija stvar koju možete da uradite, sakupio je hrabrost i rekao da se ne slaže s tom idejom. Na taj je način spasao život Čilavertu.

"Molim? Vi ste ludi! To bi bio kraj kolumbijskog fudbala. To ne smije da se dogodi. U fudbalu, šta se desi na terenu, ostaje na terenu. Pomirili smo se, tu se sve završava", rekao je Asprilja, koji je bio jedan od najboljih fudbalera Kolumbije devedetih godina prošlov vijeka, a za reprezentaciju je odigrao 57 mečeva i postigao 20 golova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije