Fudbal

Pratite nas na Google news

Asmir Begović: Nisam odustao, vratiću se u bh. dres

Asmir Begović: Nisam odustao, vratiću se u bh. dres
Foto: N.N. | Asmir Begović: Nisam odustao, vratiću se u bh. dres
Vedran Radenović

Vjerujem da će mi angažman u novom klubu ponovo otvoriti vrata reprezentacije, rekao je Asmir Begović, nekadašnji čuvar mreže državnog tima Bosne i Hercegovine.

Iskusni golman i nekadašnji član Čelsija i Stouk Sitija dogovorio je polugodišnju posudbu iz Bormuta u Karabag, s kojim će imati priliku da nastupi u grupnoj fazi Lige Evrope ove jeseni. Razloga zbog kojih se odlučio nakon gotovo čitave karijere Englesku zamijeniti Azerbejdžanom je puno. Jedan od ključnih svakako je veća minutaža koja će mu potencijalno olakšati i povratak među stative bh. tima, za koji je posljednji nastup upisao prošle godine u prijateljskom ogledu s Turskom. Bio je to njegov ukupno 62 nastup u najdražem dresu, u kojem je debitovao u meču Estonijom u selektorskoj eri Miroslava - Ćire Blaževića.

"Nije bilo dileme kada sam dobio ponudu Karabaga. Ovo je za mene veoma važan korak u karijeri. Najvažnije je da branim i imam priliku da pokažem svoje mogućnosti, a to mi klub poput Karabaga s velikim ambicijama, ne samo u na domaćoj nego i na međunarodnoj sceni, i te kako omogućava. Dogovorili smo saradnju do januara. Vjerujem da ćemo tada imati obostrani razlog da nastavimo saradnju", istakao je Asmir Begović, koji će se u četvrtak zvanično priključiti svom novom klubu.

NN: Isključujete, dakle, mogućnost povratka u Bormut?

BEGOVIĆ: Činjenica je da sam u zadnje vrijeme, odlukama ljudi iz kluba bio u drugom planu i da sam zbog toga prihvatio neki novi angažman. Jednostavno ne želim da primam platu i sjedim na klupi. Želim igrati, pritom ću sa Karabagom nastupi i u Ligi Evrope i to je sada najbitnije. O povratku u Englesku ćemo moći razgovarati kada bude vrijeme za to. 

NN: Mnogi su Vas definitivno otpisali iz reprezentacije BiH? 

BEGOVIĆ: Ja na to nikada nisam tako gledao niti sam odustao od reprezentacije. Želim da u novom klubu igram redovno, branim što je moguće bolje kako bih ponovo zaslužio poziv u reprezentaciju BiH i pomogao u borbi za plasman na naredno Evropsko prvenstvo. Svaki se igrač svojim nastupima nameće selektoru. Sada ću u Karabagu, nadam se, imati priliku i iskoristiti je na pravi način.

NN: Jeste li u kontaktu sa selektorom Robertom Prosinečkim?

BEGOVIĆ: Nisam se čuo s ljudima iz reprezentacije. Zapravo već duže vrijeme nemamo kontakta i ne znam kakva su njihova razmišljanja u vezi s mojim povratkom. Ako sam potreban, uvijek sam spreman odazvati se i staviti se na raspolaganje.

NN: Koliko Karabag može u Ligi Evrope?

BEGOVIĆ: Ovo im nije prvi nastup u Evropi. Riječ je o ozbiljnom, organizovanom i klubu sa iskustvom. Grupa u kojoj je Karabag je zahtjevna, ali u Ligi Evrope nema nijedna lagana. Od protivnika, Sevilja je neko najzvučnije ime, ali ne i klub kojem ne možemo parirati. Da Karabag ima kvalitet, pokazalo se i u utakmici plej-ofa u kojoj je eliminisan Linfild. Kada je riječ o ostala dva rivala Apoelu i Dudelanžu, jesu možda nešto slabiji, ali nikako ne naivni. Vjerujem da mi možemo u ovoj grupi biti jedna od ekipa koju se pita.

Prosinečki: Biće pozvan

Prelazak Asmira Begovića u azerbejdžanski klub komentarisao je i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki.

"Drago mi je da je Begović našao klub u kojem će braniti. Kad igraš u klubu, tada možeš i u reprezentaciju. Ako bude branio, biće pozvan u reprezentaciju, nemam nikakav problem s njim" poručio je Prosinečki.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije