Fudbal

Asmir Begović: Za BiH uvijek igram srcem

Asmir Begović: Za BiH uvijek igram srcem
Foto: N.N. | Asmir Begović: Za BiH uvijek igram srcem

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Robert Prosinečki izabrao je igrače za mečeve sa Sjevernom Irskom i Austrijom u Ligi nacija, a na njemu nema najboljeg bh. golmana Asmira Begovića, koji je nakon toga kazao da nije zaslužio ovakav tretman.

Više od samog nepozivanja sjajnog golmana je pogodilo to što ga je selektor optužio da bira utakmice koje će igrati. Iako ističe da ne želi komunikaciju preko medija, ovo nije mogao da prećuti.

"Ovo je za mene bio jedan od najtežih dana u profesionalnoj karijeri jer se nisam nadao da će nakon deset godina u reprezentaciji neko izbrisati moje ime bez da me je barem nazvao ili posjetio i lično objasnio o čemu se i kakvom problemu radi. Mislim da nakon toliko vremena i posvećenosti reprezentaciji nisam zaslužio takav odnos. Bukvalno sam izašao sa treninga i preko poruka i novinskih tekstova saznao da ovaj put nisam na spisku reprezentacije i iskreno mislim da je to nedopustivo i da vrijeđa ne samo mene, nego instituciju reprezentacije", počeo je Begović i zatim odgovorio na optužbe:

"Ne biram utakmice i nikada to ne bih radio. U reprezentaciji sam odigrao 61 utakmicu, a 19 ih je bilo prijateljskih i to na različitim kontinentima. Jedanaest puta sam utakmice počinjao sa klupe i pošteno se napornim radom borio za mjesto na golu. Uvijek sam poštovao saigrače i trenere i instituciju selektora i njegove odluke, i poštujem i sada. Za BiH sam uvijek igrao srcem i bez kompromisa i kalkulacija."

Golman Bornmuta je istakao da je dva puta tražio poštedu, prvi put zbog povrede, a zatim zbog privatnih problema.

"U prvom slučaju sam Savezu, selektoru i medicinskom timu poslao kompletnu medicinsku dokumentaciju. Sa dopuštenjem selektora sam propustio okupljanje. Drugi put sam kao bivšeg igrača i čovjeka selektora zamolio da me poštedi utakmica. Nisam zahtijevao, nisam tražio, nisam uslovljavao, samo sam zamolio i selektor mi je u kratkom razgovoru dao dopuštenje. Da nije, prihvatio bih to i došao na okupljanje", napisao je golman koji je sa Čelsijem bio prvak Engleske.

Ističe da ga poslije toga niko nije zvao ili rekao da postoji neki problem. Naglasio je da je sa selektorom razgovarao samo kada ga je zvao za poštedu te da Prosinečki njega nikada nije nazvao.

"Štaviše, više puta sam zvao selektora da se čujemo ili vidimo smatrajući da je to normalan odnos, ali nisam dobijao nikakav odgovor. Na kraju, ne igram za selektore ni za Savez, ni za bilo koje individualce ili nečije privatne interese. Ja sam uvijek igrao i opet ću igrati za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu i to mi niko ne može oduzeti", zaključio je Begović, koji je ekipi poželio sreću u narednim mečevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije