Fudbal

"BH arena" samo na slikama

"BH arena" samo na slikama
Foto: N.N. | "BH arena" samo na slikama

Realizacija projekta izgradnje nacionalnog stadiona - "BH arena" stigla je zasad samo do faze fotografija, od kojih jedna krasi i zidove prostorija N/FS BiH u Sarajevu.

Za nešto više od toga trebaće vjerovatno još godina, ali i prije svega novca, te volje ne samo čelnih ljudi bh. fudbala, nego i društvene zajednice i institucija na gotovo svim nivoima vlasti. Iz N/FS BiH više puta do sada istakli su, ali i djelima pokazali da podršku u realizaciji sličnih ideja imaju u FIFA i UEFA. Krovna svjetska i evropska organizacija kroz fondove finansirale su između ostalih modernizaciju stadiona "Bilino polje", "Grbavica", "Koševo", u Tomislavgradu se gradi novi teren, u Prnjavoru je dogovorena izgradnja kompletnog novog trening kampa. U Zenici je dogovoreno proširenje postojećeg Trening centra N/FS BiH, koji je i izgrađen uz pomoć FIFA i UEFA.

"Na temu gradnje 'BH arene' do sada je obavljeno nekoliko razgovora na više adresa. Prije svega u sjedištu UEFA i FIFA, odnosno institucija koje bi trebalo da budu i glavni finansijeri realizacije ovog zahtjevnog projekta. Imamo idejno rješenje, budući izgled, kapacitet od oko 20.000 mjesta, okvirnu visinu troškova, te rok za završetak od oko četiri do pet godina. Izgradnja nacionalnog stadiona je interes N/FS BiH, ali je potrebna i podrška nadležnih institucija u vidu dobijanja lokacije, dokumentacije i slično... ", kazali su iz N/FS BiH.

Sa predstavnicima UEFA i FIFA u jednoj u nizu posjeta N/FS BiH početkom godine razgovarano je o izgradnji "BH arene", koja bi ispunjavala uslove za odigravanje svih UEFA i FIFA takmičenja. Lokalne vlasti sarajevske općine Novi grad takođe su izrazile spremnost učestvovati u ovom projektu kroz ustupanje zemljišta u naselju Halilovići. Tu lokaciju navodno je prošle godine obišao i tadašnji ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije