Fudbal

Barselona za plate igrača izdvaja 487 miliona evra

Barselona za plate igrača izdvaja 487 miliona evra
Foto: N.N. | Barselona za plate igrača izdvaja 487 miliona evra

Barselona nije u Španiji prva samo na terenu već i po izdvajanjima za plate igrača. Tu je ispred Reala, a Katalonci izdvajaju i najviše u Evropi.

Najnoviji podaci pokazuju da je gigant sa "Kamp Nou" stadiona u prošloj sezoni izdvojio nevjerovatnih 487 miliona evra, što je za 43 odsto više u odnosu na prethodnu sezonu.

Objavljeni podaci se odnose na sezonu 2017/18 i zanimljivo je to da 15 odsto od izdvajanja ide za platu samo jednog fudbalera Barselone, Lionela Mesija.

Mesi, koji zarađuje dva miliona evra uzima gotovo petinu cijelog kolača, a ono što je takođe bitno naglasiti je podatak da gotovo tri četvrtine novca od ukupnog godišnjeg prihoda kluba odlazi na plate fudbalera.

Barselona je za godinu dana potrošila 92 miliona evra više od svog najvećeg rivala, Reala i čak 476 miliona više od ekipe Đirone koja najmanje izdvaja na plate u Primeri, svega devet miliona evra.

Raspon između vrha i dna u Španiji nikada nije bio veći, a treba reći i to da su Barselona i Real klubovi koji najviše izdvajaju u Evropi, da od njih na plate izdvaja manje i Mančester junajted, klub sa najvećim platnim izdvajanjima u Engleskoj.

Barselona nema problem sa novcem, klub samo od prodatih ulaznica tokom sezone zaradi 137 miliona evra, a profitirali su i prodajom igrača, posebno zbog Nejmarovog prelaska u PSŽ.

Naredne sezone, Barselona ulazi u desetogodišnji period ugovora sa Najkijem po kojem će dobijati 105 miliona evra po sezoni, tako da jedini unosniji ugovor po ovom pitanju ima Real koji dobija na godišnjoj bazi 180 miliona evra.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije