Fudbal

Baždarević: Volio bih izaći iz klišea

Baždarević: Volio bih izaći iz klišea
Baždarević: Volio bih izaći iz klišea

SARAJEVO - Tehnički odjel N/FS BiH danas je organizovao kolegij selektora svih reprezentacija BiH.

Analiziran je dosadašnji rad selekcijama, a ističu se rezultati U19 i U17 ekipa koje su ostvarile plasman u elitnu rundu kvalifikacija za EP.

Sastanku je prisustvovao i Mehmed Baždarević, selektora A reprezentacije BiH, koji je proteklih dana posjetio bh. igrače u Italiji, Engleskoj, Belgiji, Francuskoj.

"Drago mi je što sam sreo pojedine igrače i što smo imali priliku pričati i prije nego što počnu pripreme", kazao je Baždarević, koji je analizirao prvih nešto više od mjesec dana provedenih na funkciji selektora "zmajeva".

"Prošlo je izuzetno brzo. Uradio sam sve što sam zamislio i što sam obećao već na početku, a to je bilo da posjetim što više igrača i da pogledam što više utakmica. Mjesec je bio dinamičan, a vjerujem da će se tako i nastaviti", rekao je on.

Zadovoljan je kako su igrači reagovali na njegove posjete.

"Obično kad dođe novi selektor treba malo vremena za privikavanje. Oni svi znaju ko sam, kako funkcionišem i kako živim. Mislim da su to bili iskreni razgovori, jer su to sve dobri momci, dobri fudbaleri koji su svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Igra u kvalifikacijama nije bila na njihovom nivou i vjerovatno očekuju od mene da im vratim povjerenje, ali i da ga oni meni ukažu, te da zajedno pokušamo da vratimo tu 'boju' reprezentaciji, mir i poljuljano povjerenje", ističe Baždarević.

Od igrača očekuje da što prije zaigraju dobro u svojim klubovima, da se vrate u takmičarsku formu, a povrijeđeni da što prije ozdrave.

"Onima koje sam sreo prije mejsec dana rekao sam da razmišljaju o reprezentaciji i utakmicama. Važno je spremati se i u glavi, odnosno i psihološki. Moramo razmjenjivati informacije između sebe. Ako igrači imaju problema treba da razgovaraju sa mnom i da pokušamo da ih zajednički riješimo. Očekujem puno od njih, kao što i oni puno očekuju od mene", kaže Baždarević.

Selektor objašnjava da preferira drugarski odnos na relaciji trener - igrač, ali će se ipak morati znati ko je glavni.

"Drugačije i ne može biti. Mi radimo zajednički posao i jedna distanca mora biti, ali ja bih volio da izađem iz nekog klišea i da im dam neku svoju energiju koju sam živio kroz ovih 30-ak godina fudbala. Treba se znati ko je selektor a ko je igrač, uz totalno povjerenje i prijateljstvo", dodao je Baždarević.

Ističe da ga zanima kako se igrači osjećaju, šta rade, kako su im porodice.

"Smatram da je to važno, da može pomoći da radimo dobro i na terenu i da zajednički odradimo posao", navodi on..

Priznaje da radni dan u kancelariji Saveza nije nešto što Mešu Baždarevića veseli ali i to je sastavni dio posla kojim se bavi.

"Ima puno sastanaka, razgovora, ali sam uspio vidjeti nekoliko treninga sarajevskih klubova, Željezničara, Sarajeva, Olimpika i nekih mlađih timova. Nedostaje mi rad na terenu, ali i to će brzo doći. Pogledao sam i sve utakmice koje je tim igrao u dasadašnjem ciklusu kvalifikacija i svakodnevno pratim formu naših igrača. Ipak, teren je mjesto gdje se najbolje osjećam", zaključio je Baždarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije