Fudbal

Belgija i Engleska za treće mjesto na Mundijalu

Belgija i Engleska za treće mjesto na Mundijalu
Foto: Tanjug/AP | Belgija i Engleska za trće mjesto na Mundijalu

U utakmici za treće mjesto na Svjetskom šampionatu u Rusiji sastaju se reprezentacije Belgije i Engleske. Utakmica se igra od 16:00 časova na stadionu Krestovski u Sankt Peterburgu.

Biće to njihov 23. međusobni meč, drugi na ovom Svjetskom šampionatu. Već su se sastali u trećem kolu grupe G na ovom turniru, kada je Belgija golom Januzaja savladala Englesku sa 1:0.

Prije ovog šampionata, Belgija i Engleska prvi put su igrale na Svjetskom kupu u Švajcarskoj 1954. kada je bilo 4:4 u grupnoj fazi nadmetanja, dok su u Italiji 1990. ova dva tima igrala u osmini finala i tada su Englezi golom Dejvida Plata u predposlednjem minutu drugog produžetka slavili sa 1:0 i na kraju došli do polufinala i četvrtog mjesta na svijetu.

Englezi su jedinu titulu šampiona Svijeta osvojili 1966. kada je prvenstvo organizovano u njihovoj zemlji, a upravo pomenute 1990. u Italiji posljednji put su odigrali utakmicu za treće mjesto i to protiv domaćina Italije, i tada su izgubili sa 2:1.

Belgijanci su takođe jednom igrali utakmicu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku, kada su ih pobijedili Francuzi poslije produžetaka sa 4:2. Bio je to najveći uspjeh u istoriji Belgijskog fudbala, a sada imaju priliku da odu korak dalje i prvi put postanu treća reprezentacija planete na najznačajnijem fudbalskom turniru.

Belgijanci su imali seriju od pet pobjeda za redom. Najpre su u grupi pobjeđivali Panamu, Tunis i Englesku, a potom u osmini finala Japan sa 3:2, te Brazil u četvrtfinalu rezultatom 2:1. Nakon toga je uslijedilo polufinale sa Francuzima u kojem su poslije tih pet trijumfa poraženi sa 1:0 i sada je pred njima ispit generacije koju na terenu predvode Lukaku, De Brujne i Azar, a sa klupe trener iz Španije Roberto Martinez.

Sa druge strane, Englezi su u grupi deklasirali Tunis i Panamu, poraženi su od Belgijanaca, a potom su u nokaut fazi nadmetanja najprije u osmini finala bili bolji od Kolumbije poslije penala, a potom i od Šveđana u četvrtfinalu u kojem su slavili sa 2:0. Uslijedilo je polufinale sa Hrvatskom u kojem su Englezi vodili sa 1:0, ali su na kraju poklekli u produžecima i taj meč su izgubili sa 2:1.

Belgija je prije početka ovog turnira bila na trećem mjestu na Fifinoj rang listi, dok su Englezi bili na poziciji broj 12.

U dosadašnja 22 međusobna duela, Engleska je zabilježila 15 pobjeda, pet puta bilo je neriješeno dok su Belgijanci ostvarili samo dvije pobede. Glavni arbitar susreta biće Iranac Alireza Fagani.

Englezi čekaju punih 28 godina da osvoje treće mjesto na svijetu - Belgijanci čak 32 godine na ovu priliku, i nema sumnje da će oba tima dati sve od sebe da dođu do medalje, odigraju za prestiž i čast, ali i potvrde klasu u duelu sa velikim rivalom.

(rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije