Fudbal

Belgijski velikan za golmanom traga u BiH: Kovačević na meti Anderlehta

Belgijski velikan za golmanom traga u BiH: Kovačević na meti Anderlehta
Foto: N.N. | Belgijski velikan za golmanom traga i u BiH: Kovačević na meti Anderlehta

Vladan Kovačević, golman Fudbalskog kluba Sarajevo i reprezentacije Bosne i Hercegovine, karijeru bi mogao nastaviti u Anderlehtu.

Iako je pandemija virusa korona zaustavila gotovo sve u čitavom svijetu, pa tako i fudbal i sve vezano za najvažniju sporednu stvar na planeti, neki od najvećih klubova Evrope ipak razmišljaju i o pojačanjima. Velikan iz Brisela je u potrazi za novim čuvarom mreže, a mediji u Belgiji su objavili da se na listi želja nalazi i član aktuelnih prvaka i osvajača Kupa BiH iz prošle sezone Vladan Kovačević.

Šanse su mu navodno dodatno uvećane zbog visine eventualnog obeštećenja, ali i nakon što je "ljubičasto-bijele" odbio Majk Vanhamel, odlučivši da produži ugovor sa Bershotom.

"Anderlehtu je prijeko potrebna još jedna alternativa na golu. Neko ko je dovoljno dobar kao prvi izbor, ali istovremeno i golman koji može prihvatiti i sporednu ulogu ukoliko to bude potrebno. Takođe, poželjno bi bilo u ovoj trenutnoj situaciji  da novi čuvar mreže previše ne košta. Ta činjenica dodatno otežava potragu, pa bi rješenje mogao predstavljati mladi reprezentativac BiH. Riječ je o velikom talentu i najskupljem igraču Premijer lige BiH, koji je sa svojim klubom Sarajevom već osvojio ligaški naslov i nacionalni kup. Kao dijete je sanjao da postane golman na najvišem nivou, baš kao i njegov idol Edvin van der Sar", objavio je belgijski portal Voetbalprimeur.be.

Pored rođenog Banjalučanina, na listi želja Anderlehta se nalaze i Mišel Vorm, Varner Hahn, Timon Velenronter i Renato Solis. Anderleht je 34 puta osvojio titulu prvaka Belgije, devet puta belgijski kup, tri puta Liga kup, a 13 puta Superkup. U svojim vitrinama ima i trofej Kupa UEFA.

Zbog pandemije virusa korona u cijelom svijetu značajno su pale vrijednosti fudbalerima, a isto je, prema podacima internet platforme Transfermarkt, zadesilo i najveće zvijezde BH Telecom Premijer lige BiH. Tako prema najnovijim podacima u bh. elitnom fudbalskom razredu više nema nijednog igrča sa milionskim obeštećenjem. Vladan Kovačević donedavno je bio jedini igrač skuplji od milion evra, ali je najnovijim ažuriranjem i njemu cijena pala ispod iznosa od sedam znamenki. Trenutna vrijednost procjenjuje mu se 900.000 evra.

U deset najskupljih igrača bh. prvenstva šest ih je iz Sarajeva, trojica iz Željezničara i jedan iz Borca. Kovačevića slijede klupske kolege

Besim Šerbečić (725.000 evra), Tino Sven Sušić (650.000), Selmir Pidro (625.000), Benjamin Tatar (550.000). U top deset je igrač Borca Goran Zakarić (550.000), potom dvojac iz Željezničara Petar Bojo (525.000) i Aleksandar Jovanović (525.000), Amar Rahmanović iz Sarajeva kao i Kemal Osmanković iz Željezničara po 475.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije