Fudbal

Bezbijeve "bebe" zauvijek u legendi

Bezbijeve "bebe" zauvijek u legendi
Foto: N.N. | Bezbijeve "bebe" zauvijek u legendi

Fudbalski svijet, Mančester, Beograd i Minhen vječno će pamtiti današnji datum. Prije tačno 60 godina, 6. februara 1958. godine, pri povratku iz Beograda, na aerodromu u Minhenu, pri trećem pokušaju polijetanja za Mančester, u avionskoj nesreći život je izgubilo 23 putnika (21 na licu mjesta, a dvoje kasnije), među kojima osmorica igrača.

Fudbaleri Mančester junajteda vraćali su se iz Beograda, gdje su dan ranije odigrali revanš meč četvrtfinala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde (2:0 u Mančesteru, 3:3 u Beogradu), eliminisali je iz daljeg takmičenja, ali su vrijeme i život naprasno stali u gradu u kojem je Mat Bezbi imao, prema svim procjenama, tim za velika djela.

Mnogobrojna delegacija iz Mančester junajteda doputovala je juče u Beograd. Sinoć je u hotelu "Mažestik" u centru grada, gdje je Bezbijev tim odsjeo prije 60 godina, skromnim koktelom obilježena godišnjica tragedije. Danas će na stadionu Partizana, na kojem je prije šest decenija odigrana utakmica sa Zvezdom, biti takođe održan mali komemorativni skup, a već sutra od 18.30 omladinci Mančester junajteda na stadionu Voždovca igraju meč Lige šampiona protiv Brodarca, koji je prvak Srbije.

FUDBALSKE NESREĆE

* 4. maj 1949. godine: poginula kompletna ekspedicija fudbalera Torina, koji su činili veći dio italijanske reprezentacije (27 putnika i četiri člana posade).

* 6. februar 1958. godine: nesreća na aerodoromu u Minhenu, 23 poginulih (osam igrača Mančester junajteda).

* 28. novembar 2016. godine: nesreća fudbalera brazilskog Čapekoensea. Od 77 putnika, čak 71 je izgubio život, od toga 22 igrača, 23 trenera i članova uprave, 21 novinar i ostali članovi posade i prijatelji kluba.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije