Fudbal

Bh. prvak u Brestu traži vizu za treću rundu

Bh. prvak u Brestu traži vizu za treću rundu
Foto: FK Sarajevo | Bh. prvak u Brestu traži vizu za treću rundu

Fudbaleri Sarajeva s umjerenom dozom optimizma otputovali su u Bjelorusiju, gdje ih večeras u Brestu protiv Dinama očekuje susret drugog pretkola kvalifikacija za Ligu šampiona. Kao i u prethodnoj rundi u kojoj je bh. prvak bio bolji od velškog Konahs Ki Nomadsa (2:0), igraće se jedna eliminaciona utakmica, a pobjednik će se plasirati u treće pretkolo.

Šampion Bjelorusije je, ako je suditi po kladionicama, favorit (kvota na pobjedu domaćina kreće se od 1,8 do 2,00, dok koeficijent na Sarajevo doseže do 3,80).

Na kladionici Mozzart kvota za pobjedu Dinama je 1,90, za remi 3,45, a za trijumf Sarajeva 4,20.

Ipak, jasno je da se radi o rivalu koji nije nikakav bauk i koji nema renome nekih prijašnjih protivnika bh. šampiona koji su uglavnom bili veliki favoriti i protiv kojih je bilo teško igrati.

Ekipa iz Bresta ne blista ove sezone. U bjeloruskom prvenstvu Dinamo zauzima tek 10. mjesto (dva meča manje) i u posljednih pet duela ima samo jednu pobjedu. Da ipak ima "kandže", pokazao je prvom pretkolu kada je razbio favorizovanu Astanu (6:3).

"Gledali smo utakmice Bresta i vidjeli smo da se radi o izuzetno dobroj ekipi. Imaju nekoliko vrlo kvalitetnih igrača. U toj utakmici protiv Astane ekipa Bresta odigrala je zaista kvalitetno, naravno nije jednostavno postići šest pogodaka bilo kojoj ekipi, a njima je to pošlo za rukom. Ipak, mi ćemo tražiti svoju šansu i nadamo se da ćemo ostvariti dobar rezultat u toj utakmici", kazao je trener Sarajeva Vinko Marinović, koji će na raspolaganju imati sve igrače izuzev nedovoljno oporavljenog Besima Šerbečića.

Tim s "Koševa" takođe ne blista na početku sezone. Ekipa nije u optimalnoj formi i teško je prognozirati koliko u stvari može danas protiv Bresta. Marinovićevi puleni, iako je tek početak sezone, izgledaju poprilično umorni, a vidljivi su problemi i u samoj igri. Sarajevo će morati definitivno odigrati najbolju utakmicu u sezoni ukoliko želi vizirati kartu za narednu rudnu. Jedno je jasno, odavno jedan bh. prvak nije imao lakši put da napravi veliki iskorak u elitnom rangu evropskog fudbala, a da li će to "bordo tim" uspjeti iskoristiti, znaćemo oko 22 časa. Utakmica između Dinama i Sarajeva igra se od 20 sati uz direktan prenos na Arena sportu.

Inače, večeras se igra veliki broj utakmica drugog pretkola. Na teren izlazi zagrebački Dinamo, koji ide na megdan rumunskom Klužu i nema sumnje da "modre" čeka težak posao na putu do naredne runde. Viceprvak Hrvatske Lokomotiva igra protiv Rapida, koji slovi za velikog favorite, dok slovenačko Celje dočekuje norveški Molde.

Parovi drugog pretkola: Alkmar - Plzen (16.30), Celje - Molde (18), Karabag - Šerif (18), Suduva - Makabi (18), Lokomotiva - Rapid (19), Ludogorec - Mitjland (19.30), Kluž - Dinamo (20), Legia - Omonia (20), Jang Bojs - Klaksvik (20.15), Seltik - Ferencvaroš (20.45).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije