Fudbal

Bh. stručnjak čet­vrti put za­re­dom izbo­rio vizu za Mun­di­jal

Bh. stručnjak čet­vrti put za­re­dom izbo­rio vizu za Mun­di­jal
Foto: N.N. | Bh. stručnjak čet­vrti put za­re­dom izbo­rio vizu za Mun­di­jal

Bh. stručnjak Va­hid Ha­lil­hodžić izbo­rio je s fu­dba­le­ri­ma Ma­ro­ka pla­sman na Svjet­sko prven­stvo u Ka­ta­ru i ovo mu je čet­vrti put za­re­dom da us­pje­šno za­vrša­va kva­li­fi­ka­ci­je za na­j­veću pla­ne­tar­nu smo­tru.

Ma­ro­ko je u re­vanš uta­kmi­ci plej-ofa kva­li­fi­ka­ci­ja u Ka­za­blan­ci po­bi­je­dio DR Kon­go 4:1 i re­zer­vi­rao kar­tu za Ka­tar (prvi meč 0:0), a po­pu­lar­ni Va­ha je sti­gao do re­kor­da pos­tav­ši prvi tre­ner ko­ji je pla­sman na za­vršni­ce Svjet­skih prven­sta­va kroz kva­li­fi­ka­ci­je izbo­rio s čak četi­ri re­pre­zen­ta­ci­je (s Oba­lom Slo­no­vače na SP 2010, s Ažirom na SP 2014, s Ja­pa­nom na SP 2018. i sad s Ma­ro­kom na SP 2022).

Sla­vni srpski stručnjak Bo­ra Mi­lu­ti­no­vić i Bra­zi­lac Kar­los Al­ber­to Pa­re­ira vo­di­li su pet re­pre­zen­ta­ci­ja na Svjet­skim prven­stvi­ma, ali za ra­zli­ku od Ha­lil­hodžića, ni­ti prvi ni­ti dru­gi ni­su s nji­ma uvi­jek pro­la­zi­li kva­li­fi­ka­ci­je.

Inače, Pa­re­ira je re­kor­der sa šest nas­tu­pa na Mun­di­ja­li­ma kao se­le­ktor (Ku­vajt na SP 1982, UAE na SP 1990, Bra­zil na SP 1994, Sa­udij­sku Ara­bi­ju na SP 1998, Bra­zil na SP 2006, Južnu Afri­ku na SP 2010.). S dru­ge stra­ne, Ha­lil­hodžić je na Mun­di­ja­lu nas­tu­pio sa­mo je­dnom, i to 2014. pre­dvo­deći Alžir, ka­da je pro­šao gru­pnu fa­zu, da bi ga u osmi­ni fi­na­la za­us­ta­vi­la Nje­mačka.

Ma­ro­ko je pre­uzeo 2019. go­di­ne. Iako je kva­li­fi­ka­ci­je pro­šao bez pro­ble­ma, Ha­lil­hodžić je bio izložen kri­ti­ka­ma zbog ne­us­pje­ha na Afričkom ku­pu na­ci­ja i su­ko­ba s naj­većim zvi­jez­da­ma Ha­ki­mom Zi­je­šem iz Čel­si­ja, Nu­sa­irom Ma­zru­ijem iz Aja­ksa i Ami­neom Ha­ri­tom iz Mar­sel­ja, ko­je je od­stra­nio iz ti­ma.

Međutim, sa­da je na­ci­onal­ni he­roj Ma­ro­ka, ko­jem je odmah na­kon meča pu­tem te­le­fo­na čes­ti­tao kralj Mu­ha­med VI, a ci­je­li raz­go­vor sni­mi­le su TV ka­me­re na te­re­nu sta­di­ona u Ka­za­blan­ci.

"Ha­lo! Da, ka­ko ste Vi, Va­še vi­sočan­stvo? "Hva­la! Kva­li­fi­ka­ci­je na Svjet­sko prven­stvo i po­bje­da su za Vas i Va­še lju­de! Na­dam se da ste srećni. Za­do­volj­stvo mi je, ovo je za­slu­ga igrača i ci­je­le na­ci­je" , re­kao je Ha­lil­hodžić.

Va­ha je naj­plaćeni­ji se­le­ktor na afričkom kon­ti­nen­tu s mje­sečnim pri­ma­nji­ma oko 80.000 evra, a ban­ko­vni sal­do će do­da­tno uvećati. Fu­dbal­ski sa­vez Ma­ro­ka obja­vio je da će se­le­ktor, nje­gov stručni štab i igrači po­di­je­li­ti čak 13 mi­li­ona evra na­gra­de za pla­sman na Mun­di­jal.

"Činje­ni­ca je da je na­gra­da za SP bi­la ma­nja, ali je ne­da­vno po­većana ka­ko bi­smo do­da­tno mo­ti­vi­sa­li igrače", ka­zao je por­tpa­rol Sa­ve­za Mo­ha­med Ma­kruf, a to ni­je sve što će Ma­ro­kan­ci do­bi­ti, jer čak i da ne prođu gru­pnu fa­zu, od FI­FA će do­bi­ti 10,5  mi­li­ona do­la­ra.

Pro­la­zak gru­pe po­većava na­gra­dni fond pa šam­pi­on svi­je­ta osim pe­ha­ra u Ka­ta­ru može uku­pno da za­ra­di 50 mi­li­ona do­la­ra. Dru­go­pla­si­ra­ni će do­bi­ti 10 ma­nje, a osva­jač bron­za­ne me­da­lje uku­pno 30 mi­li­ona.

FI­FA je za­je­dno s Ka­ta­rom za uče­sni­ke Svjet­skog prven­stva omo­gućila 22 od­sto veće pre­mi­je u odno­su na Mun­di­jal 2018. u Ru­si­ji. Uz to će FI­FA pla­ti­ti klu­bo­vi­ma za od­sus­tvo igrača. Uku­pno 700 mi­li­ona do­la­ra ra­spo­di­je­liće  re­pre­zen­ta­ci­je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije