Fudbal

BiH danas dobija selektora: Osim vs Prosinečki, šanse su 50:50?

BiH danas dobija selektora: Osim vs Prosinečki, šanse su 50:50?
Foto: N.N. | BiH danas dobija selektora: Osim vs Prosinečki, šanse su 50:50?

Amar Osim ili Robert Prosinečki? Kome će pripasti glavna uloga u sapunici koja se danas napokon završava nakon skoro tri mjeseca, a koju je režirao Nogometni/Fudbalski savez BiH, saznaćemo u posljednjoj epizodi, na sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH, čiji članovi treba da izaberu novog selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Trka između dva stručnjaka je, kako saznajemo, neizvjesna i dramatična, pa je nezahvalno prognozirati ko će biti 12. selektor reprezentacije BiH. Lobiranja su odavno počela, pojedini mediji su se već odavno stavili na jednu stranu, a poklonici bh. fudbala su podijeljeni, baš kao i članovi IO, koji će, bar se nadamo, danas u Sarajevu (hotel "Terme", 12 sati) ipak konačno otkriti karte i donijeti odluku. 

"Izbor selektora biće jedina tačka na dnevnom redu. Nadamo se da ćemo dobiti selektora", kaže potpredsjednik N/FS BiH Milorad Sofrenić. 
Da je situacija uistinu napeta, potvrdio je i sam Sofrenić, koji vjeruje da će novi selektor, bio to Osim ili Prosinečki, uprkos svemu dobiti jednoglasnu podršku. 

"Iskreno, u ovom trenutku situacija je bara-bara, odnosno 50:50, ali bez obzira na sve, novi selektor će dobiti svih 15 glasova", optimistično je najavio jedan od čelnika Saveza. 

"Zmajevi" od oktobra nemaju selektora, nakon što je poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Mundijal klupu napustio Mehmed Baždarević, a priča o njegovom nasljedniku traje do današnjeg dana. Od saznanja da Meša neće ostati za kormilom bh. tima, čelnici Saveza su odlučili da oforme Komisiju za imenovanje selektora, te u vatru gurnuli Ivicu Osima, Duška Bajevića, Seada Kajtaza i Zvjezdana Misimovića, koji su se dali u potragu za potencijalnim kandidatima. Njihov prvi izbor je bio Meho Kodro, koji je u prvoj trci dobio prednost u odnosu na mlađeg Osima. Ipak, IO nije podržao taj prijedlog, nakon kojeg Mostarac odustaje od trke.

Od tada mnoga imena dolazi u opticaj, čak su spominjana i nerealna imena poput Fatiha Terima, Klarensa Sedorfa ili Svena Gorana Eriksona. Na kraju je odlučeno da Osimu junioru, koji je od prvog dana bio među najozbiljnijim kandidatima, protukandidat bude proslavljeni hrvatski fudbaler Robert Prosinečki. Obojica su potvrdili da su zainteresovani za klupu bh. tima, te iznijeli svoju viziju i planove u vezi s reprezentacijom. 

"I jedan i drugi imaju i prednosti i mane. Vidjećemo reference, uslove i onda odlučiti. Ja sam da dobijemo selektora. Ja ću glasati po svojoj savjesti", rekao je član IO N/FS BiH i predsjednik FS Republike Srpske Mile Kovačević. 

Novi selektor će biti onaj koji sakupi najmanje 12 od 15 glasova. Ukoliko u prvom krugu ne bude dovoljno ruku, onda je moguće da ni danas ne saznamo ime novog kormilara bh. reprezentacije. Odluka bi se tada prolongirala za 24 sata. 

Inače, Izvršni odbor N/FS BiH čini 15 članova i to: Elvedin Begić, Ivan Beus, Milorad Sofrenić, Mile Kovačević, Mato Jozić, Muhudin Raščić, Dragan Kulina, Nurdin Peštalić, Muhamed Begagić, Irfan Durić, Zlatko Spasojević, Ivan Perić, Midhet Sarajčić, Ranko Vučković i Dragan Soldo. 
 

Dosadašnji selektori

Osim ili Prosinečki biće 12. selektor fudbalske bh. selekcije. Dosad su BiH vodili: Fuad Muzurović (dva puta), Džemaludin Mušović, Mišo Smajlović, Avdo Kalajdžić (vodio jednu utakmicu), Denijal Pirić (jedna utakmica), Blaž Slišković, Faruk Hadžibegić, Meho Kodro, Miroslav Blažević, Safet Sušić, Mehmed Baždarević.
 

LIČNE KARTE

Amar Osim

  • Rođen: 18. jula 1967. godine u Sarajevu. 
  • Trenerska karijera: Željezničar, Džef junajted, Al Karatijat.
  • Trofeji: pet titula prvaka BiH, četiri Kupa BiH, japanski Liga kup.

 
Robert Prosinečki

  • Rođen: 12. januara 1969. u Šveningenu. 
  • Trenerska karijera: pomoćni trener u reprezentaciji Hrvatske, Crvena zvezda, Kajserispor, Azerbejdžan. 
  • Trofeji: Kup Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije