Fudbal

BiH u Belfastu gost Sjevernoj Irskoj: Lov na četiri miliona KM

BiH u Belfastu gost Sjevernoj Irskoj: Lov na četiri miliona KM
Foto: N.N. | BiH u Belfastu gost Sjevernoj Irskoj: Lov na četiri miliona KM

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom u Belfastu protiv Sjeverne Irske u subotu počinje borbu za plasman na Evropsko prvenstvo.

"Zmajevima" će samo učešće u Grupi 3 (Liga B) novoformiranog UEFA takmičenja Lige nacija donijeti zaradu od dva miliona KM. U slučaju da osvoje prvo mjesto u grupi, u kojoj je uz Sjevernu Irsku još i Austrija, kasa Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH biće bogatija za još dodatna dva miliona KM. Inače, UEFA je pripremila izdašne nagrade svim učesnicima ovog takmičenja koje treba da zamijeni dosadašnje prijateljske utakmice, dok kvalifikacije počinju iduće godine. Tako nagradni fond Lige nacija iznosi 152.500.000 KM (76,25 miliona evra). Sve reprezentacije iz Lige A za učešće će dobiti tri miliona KM, iz Lige C 1,5 miliona KM, a iz Lige D milion KM.

Selektor bh. tima Robert Prosinečki novu eru u evropskom reprezentativnom fudbalu započinje sa nekoliko mladih igrača, kojima će vodilja na putu ka dobrom rezultatu biti oni iskusniji, prije svih kapiten Edin Džeko.

"Imamo dosta mladih igrača. Oni su već dokazali da je selektor bio u pravu kada ih je prekomandovao iz mladog u A tim. Oni, uz nas starije, mogu pomoći da napravimo nešto u Ligi nacija, gdje su samo četiri utakmice i praktično nemamo pravo na kiks. Naš rezultat u Belfastu i te kako će značiti i za drugu utakmicu koju igramo u utorak u Zenici s Austrijom. Treba nam dobar rezultat sa Sjevernom Irskom kako bismo, između ostalog, izbjegli neki imperativ pobjede protiv Austrije. U takmičenju sa samo četiri meča jedan poraz može značiti ispadanje iz igre", smatra Džeko. 

Iako će ovo biti prvi međusobni duel Sjeverne Irske i BiH, golgeter Rome i između ostalog nekadašnji fudbaler Mančester Sitija dobro poznaje stil subotnjeg protivnika.

"Poznajem taj ostrvski način igre koji preferira reprezentacija Sjeverne Irske. Veliki broj njihovih reprezentativaca igra u ligama Engleske i neće biti lagana utakmica za nas. Imaju i dobre navijače, koji sa tribina, kao i svi na Ostrvu, prave pritisak na protivnika ", dodao je bh. kapiten.

Iako je bio u konkurenciji i selektor Prosinečki je uz Bojana Nastića i Eldara Ćivića upravo njega akcentirao kao jedno od mogućih rješenja umjesto povrijeđenih Ervina Bičakćića i Ognjena Vranješa, Darko Todorović ipak neće imati pravo nastupa u Belfastu. Fudbaler Salzburga prekomandovan je iz U21 reprezentacije s obzirom na to da je zaradio tri žuta kartona u dosadašnjem dijelu kvalifikacija mladih za Evropsko prvenstvo. U N/FS BiH iz UEFA su dobili pojašnjenje da suspenzija ostaje na snazi bez obzira što je trebalo da nastupa u drugom takmičenju - Ligi nacija.

Utakmica Sjeverna Irska - BiH igra se u subotu od 15 časova, uz direktan prenos na Pink BH.

Remi Njemačke i Francuske

Prve utakmice Lige nacija igrane su u četvrtak, a derbi Njemačke i Francuske završen je bez pobjednika 0:0. Ostali rezultati: Češka - Ukrajina 1:2, Vels - Irska 4:1, Norveška - Kipar 2:0, Slovenija - Bugarska 1:2, Gibraltar - Makedonija   0:2, Letonija - Andora 0:0, Jermenija  - Lihtenštajn 2:1, Kazahstan - Gruzija 0:2. U subotu još igraju Švajcarska - Island, Finska - Mađarska, Bjelorusija - San Marino, Engleska - Španija, Estonija - Grčka, Luksemburg - Moldavija. U nedjelju: Ukrajina - Slovačka, Danska - Vels, Bugarska - Norveška, Gruzija - Latvija, Makedonija - Jermenija, Francuska - Holandija, Kipar - Slovenija, Lihtenštajn - Gibraltar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije