Fudbal

Bolja vremena za „Želju“: Dobra posjeta i poslovanje

Bolja vremena za „Želju“: Dobra posjeta i poslovanje
Foto: FK ŽELJEZNIČAR | Bolja vremena za „Želju“: Dobra posjeta i poslovanje

Stadion „Grbavica“ i utakmica između Željezničara i Leotara bili su najposjećeniji na otvaranju nove sezone M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.

Susret u „Dolini ćupova„, završen bez pobjednika rezultatom 1:1, prema zvaničnim podacima Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine pratilo je 4.000 gledalaca iako mnogi smatraju da je posjeta ipak premašila zvanično saopštenu brojku.

Na stadionu „Mokri dolac“ u Posušju domaći istoimeni tim je u hercegovačkom derbiju snage odmjerio sa mostarskim Veležom. Debi Amara Osima na klupi „rođenih“ okončan je rezultatom 1:1, a na tribinama je bilo 3.500 navijača. Novi bh. premijerligaš Slga iz Doboja sastala se sa Borcem pred 1.700 navijača, dok je susret Igmana i Širokog Brijega igran u Doboju kod kaknja pratilo svega 100 gledalaca.

Preostala dva susreta Sarajevo - Tuzla siti i Sloboda Tuzla – Zrinjski su odgođenja zbog evropskih takmičenja. U prvom kolu M:tel Premijer lige BiH postignuto je u prosjeku 2.25 golova po utakmici, a u listu strijelaca se upisalo devet fudbalera. Prvi pogodak u novoj sezoni postigao je fudbaler Posušja Toni Jović u 18. minutu susreta protiv Veleža.

Drugo kolo će otvoriti Sloga Meridian i Leotar koji igraju u Modriči 23. jula od 19 sati. U nedjelju Borac u Novom Gradu dočekuje Sarajevo, a taj susret igra se od 17 sati. Od 19 sati isti dan igraju Široki Brijeg i Sloboda na „Pecari“, a kolo zatvara derbi Zrinjskog i Želje od 21 sati. U drugom kolu bh. elitnog takmičenja su otkazani susreti Velež – Igman i Tuzla siti – Posušje.

Osim  po posjeti bolje vremena reklo bi se najavljuju se na „Grbavici“ i po pitanju finasija. Objavili su izvještaj koji pokazuje kako su poslovali u proteklih šest mjeseci. 

"U prvih šest mjeseci klub je ostvario prihode u iznosu od 2.030.419 KM. Ukupni rashodi u istom periodu su iznosili 2.047.480 KM. Iz navedenog je vidljivo da klub uspješno posluje i da je zaustavio dugogodišnji negativni trend finansijskog poslovanja. Najveća prepreka za daljnji razvoj kluba, kako u takmičarskom tako i u infrastrukturnom segmentu, jesu naslijeđene obaveze koje sa 31. 12. 2021. godine iznose oko sedam miliona KM bez uračunate kamate na porezni dug. Servisiranje ovih obaveza predstavlja veliki problem za tekuće poslovanje kluba i ozbiljna je kočnica za njegov dalji razvoj. Osim navedenog, klub ima potencijalnih obaveza od oko tri miliona KM, bez uračunate kamate, za sudske sporove koji su u toku", navedeno je između ostalog iz FK Željezničar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije