Fudbal

Borac bi u Crnu Goru ili na Gibraltar

Borac bi u Crnu Goru ili na Gibraltar
Foto: N.N. | Borac bi u Crnu Goru ili na Gibraltar

Drugi put u istoriji Fudbalski klub Borac će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, a zbog slabog koeficijente neće biti među nosiocima.

Povlašteni, ali u žrijebu za kvalifikacije za Konferencijsku ligu biće Sarajevo i Široki Brijeg, dok četvrti bh. predstavnik u Evropi Velež neće biti među nosiocima za treće po rangu klupsko UEFA takmičenje.

Borac će kvalifikacije za elitno klupsko takmičenje početi od 1. kola, a ime protivnika biće poznato 15. juna, za kada je zakazan žrijeb. Poznato je svih 16 potencijalnih rivala "crveno-plavih", a među njima kao najteži figuriraju Dinamo iz Zagreba te Malme i Legija. Ostali potencijalni rivali su Ludogorec, Kluž, Šerif, Ferencvaroš, Škendija, Slovan, Dinamo Tbilisi, Žalgiris, Alaškert, Flora Talin, Budućnost Podgorica, Kairat Almati i Linkoln Red Imps. Ovo će biti drugo učešće Borca u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Podsjetimo, u sezoni 2011/2012. odmjerili su snage sa Makabijem iz Haife.

U Izraelu je bilo 1:5, dok su "crveno-plavi" u revanšu u veoma uzbudljivom meču slavili 3:2. I sada će Borac imati težak zadatak da prođe u narednu fazu, ali samim pogledom na listu potencijalnih rivala jasno je da su tu i ekipe s kojima bi Banjalučani mogli da budu ravnopravan rival. Među njima su svakako timovi iz Gibraltara, Estonije, Crne Gore, Jermenije...

U Borcu se nadaju da će imati malo sreće na žrijebu kako bi eventualno preskočili prvu prepreku. Dodajmo i to da će se mečevi prvog kola kvalifikacija igrati 6. ili 7. jula, a revanši 13. ili 14. jula.

Od sljedeće sezone BiH neće imati predstavnike u kvalifikacijama za Ligu Evrope, nego će preostala tri tima pokušati da izbore grupnu fazu novog UEFA klupskog takmičenja Konferencijske lige. Zahvaljujući dobrom koeficijentu, nosioci u prvom kolu će biti Sarajevo i Široki Brijeg, a njihovi potencijalni rivali su Breidablik, Sent Džozefs, Milsami Orhei, Urartu, Kauno Žalgiris, Rigas, Inter Turku, Sileks, Rasing Luksemburg, Svift Esperanž, Bohemijans, Slajgo Rovers, Struga, Sfintul George, Birkirkara, Noa, Valmiera, Ararat Jerevan, Vlaznija, zatim Glentoran, Honka, Dila Gori, Gagra, Sant Hulija, te Ljapi, Mons Kalpe, Paide Linameskond, Dečić, Podgorica i Njutaun.

Kada se vidi spisak rivala, veliki je broj onih protiv koji će bh. timovi biti favoriti, pa treba očekivati da prođu u narednu rundu kvalifikacija. Za razliku od Sarajeva i Širokog Brijega, Velež neće biti nosilac na žrijebu 15. juna, a potencijalni rivali tima iz Mostara su: Maribor, Fehervar, Dandalk, Suduva, Nju Seints, Spartak Trnava, zatim Domžale, KI, KuPS, FH, Sutjeska, Santa Koloma, Partizani, Lači, Europa, Liepaja, Hibernijans, Levadija, Drita, La Fiorita, Stjarnan, Puškaš Akademija te Slask Vroclav, Škupi, Petrokub, Runavik, Kolerejn, Tre Pene, Žilina i Bala Taun. Status Gzira junajteda i pobjednika plej-ofa Sjeverne Irske tek treba da bude određen. Prvi mečevi igraju se 8. jula, a revanši sedam dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije